hits

Er psykiatrien tilregnelig?

Er Anders Behring Breivik tilregnelig eller ei? Det er åpenbart et spørsmål hver psykiater har sin egen mening om. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.

I starten av prosessen mot Anders Behring Breivik virket de tilregnelige, men nå står de frem med det ene motstridende utsaget etter det andre.

Rosetoget og allsangen av «Barn av regnbuen» var en symbolsk måte å bringe etterspillet fra 22. juli tilbake der det hører hjemme - i den nasjonale sorgen og trøsten etter de grufulle handlingene i Regjeringskvartalet og Utøya.

Selvsagt måtte en psykiater på banen her også: - Det er betenkelig å arrangere allsang mot en mann som kanskje viser seg å være psykotisk, sa psykiater Thor Kvakkestad til Radio Norge.

Kvakkestad har sett gjerningsmannen i retten og mener at han viser stadig større tegn på å være psykotisk.

NRK 27. april 2012.
En annen psykiater - professor Einar Kringlen - har også vært i retten, men ser noe helt annet: - Han går ikke over grensen til det psykotiske, sier Kringlen til NRK.

Samme Kringlen var tidlig ute med et annet syn: - Anders Behring Breivik var psykotisk, det kan det neppe være tvil om, sa han i januar.

Før rettssaken var to rettspsykiatere skråsikre på at gjerningsmannen var strafferettslig tilregnelig - mens to andre var like skråsikre på den motsatte konklusjonen.

I dagene etterpå har vi hørt en rekke psykiatere uttale seg fra det svært usikre til det absolutt skråsikre. I noens øyne er det et klart bevis på tilregnelighet at Anders Behring Breivik svarer tilsynelatende kontrollert i retten - i andres øyne er det et klart tegn på utilregnelighet, og kun et bevis på at han tilpasser forklaringen sin for å bli erklært tilregnelig.

Nærmest ren bingo, og det skal bli vanskelig for Oslo tingrett å dømme når de ikke kan regne med klare anvisninger fra psykiatrien.

Kravet for å bli straffet er at retten kommer til at han er strafferettslig tilregnelig hevet over enhver rimelig tvil.

Jeg tror den folkelige oppslutningen om arrangementet med Lillebjørn Nilsen skyldes at mange er utmattet av rettsprosessen, de sprikende standpunktene til psykiaterne og ønsker å demonstrere at dette handler om 77 mennesker som har mistet livet - og ikke om Anders Behring Breivik.

- Vi er ikke samlet her på grunn av ham, sa AUF-leder Eskil Pedersen i appellen på Youngstorget.

Ingen av oss forstår hvordan det er mulig å skyte 69 uskyldige mennesker på Utøya - noen bare 14 år gamle.

Det er en gåte psykiatrien foreløpig har hjulpet oss fint lite i å finne løsningen på.

Håpet er at det fire rettsoppnevnte psykiaterne etter ni uker i retten klarer å diskutere seg frem til et felles standpunkt, slik at ikke den mest alvorlige straffesaken i Norge ender i psykia-tro.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar