hits

Økokrim må inn i riggsvindel

To latviske stråmenn har angivelig stukket unna med milliardgevinsten - den ene er en halvblind, hjemløs alkoholiker.

Økokrim må etterforske hvem som stakk av med to milliard kroner i korrupsjonsskandalen som flere norske redere er dratt inn i i Øst-Europa.

Det er en stygg historie som nå rulles opp av undersøkende reportere i Latvia og Ukrania.

Den ukrainske staten kan være svindlet for 1,9 milliarder kroner i to rigghandler som involverer Øystein Stray Spetalen og John Fredriksen.

Økokrim kan gå inn i saker på eget initiativ hvis sterke allmenne hensyn taler for det

Foreløpig tyder det mest på at de to rederne er uskyldig dratt inn i saken, og det er er en internasjonal svindelgruppe som har brukt redernes rigger i en milliardsvindel.

Les også saken: Solgte rigg til hemmelig kjøper

Men nøkkelen for å finne ut hvem som har stjålet pengene er at politiet samarbeider på tvers av landegrensene, og da må norske Økokrim inn i saken.

- Slik saken er fremstilt i pressen, kan det virke som at Økokrim bør se på transaksjonen og RS Platous rolle som megler, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge til NA24.

- Vi kommenterer ikke hva vi ser på, eller hva vi ikke ser på, sier Økokrim-sjef Tron Eirik Schea til NA24.

Æren for at politiet nå er på sporet av den internasjonal svindel- og korrupssjonssaken tilhører undersøkende reportere som har samarbeidet på tvers av landegrensene.

De avslørte at prisen på John Fredriksens rigg «West Juno» steg fra 1,4 til 2,3 milliarder kroner over natten på vei til Ukrania.

Gevinsten havnet tilsynetalende i det tomme selskapet Highway Investment i Storbritannia - et selskap som ifølge offisielle papirer eies av to selskaper på De britiske jomfruøyene, kontrollert av to ukjente latviere.

Den ene latvieren er en hjemløs alkoholiker, den andre er himmelfallen når han ser sine signaturer og hevder at noen må ha stjålet signaturen og misbrukt navnet hans.

Les også:  Denne halvblinde alkoholikeren solgte rigg til 2,3 milliarder

Myndighetene i Latvia har nå åpnet etterforskning for å finne ut hvilken rolle landets banker har hatt i den internasjonale svindelen.

De får lite hjelp fra ukrainsk p0liti og offentlige myndigheter, sannsynligvis fordi toppbyråkrater er involvert i korrupsjonssaken. Oljeministeren forsøker å vri seg unna spørsmål om prisøkningen.

Nøkkelen til å finne ut hvor pengene forsvant, er trolig å gå på de norske meglerne som formidlet salget: Hvem forhandlet de med, og hvor kom milliardene fra? Får de også britisk politi på banen, kan hele svindelen bli avslørt.

Økokrim kan gå inn i saker på eget initiativ hvis sterke allmenne hensyn taler for det.

Ukrania er et land som vakler demokratisk, og der den forrige presidenten er fengslet for økonomiske anklager som EU mener er tvilsomme.

I denne saken er det ikke noen norske fornærmede, men norske Øokrim kan bidra til å avsløre og rulle opp internasjonal svindel og korrupsjon.

Det er sjeldent at sporene er så ferske og gode som i denne saken.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar