hits

Hvem er redd Anders Behring Breivik?

Anders Behring Breivik har store psykiske problemer, og vil uansett tilbringe resten av livet bak lås og slå.

Det mest forferdelige med barnemorderen er at han klarte å ta livet av 77 mennesker 22. juli i fjor. Nå forsøker han å bruke rettssaken til å skape ny frykt. Det er det ingen grunn til.

Dag 5 blir viet drapene på Utøya, og Anders Behring Breivik vil fortelle i detalj hvordan han planla og gjennomførte drapene på barn og ungdommer.

Det blir en rystende fortelling for alle overlevende og pårørende.

Han har fylt et tomt «jeg» med forestillinger om at han har uovervinnelige og betydningsfulle egenskaper

Likevel bør vi ikke bli forbauset over at massedrapsmannen ikke viser følelser eller empati. Som psykolog Inge-Arne Teigset sier til Dagsavisen i dag, har han mange fellestrekk med andre kjente massemordere.

- Massemordere er ofte avviste, krenkede og sårbare mennesker som har vortrengt alt det vonde ved å bygge opp en helt ny og usårbar identitet.

- Hvem er jeg? Hvor mye er jeg verdt når faren min ikke er glad i meg og ikke vil ha meg? Morens hans kan virke konturløs og forvirret. Hun har hatt lite kontroll på ham og har hatt lite å stille opp med, er psykologens vurdering.

Gårsdagens forestilling viser en mann som forsøker å bruke rettssaken til å skape ny frykt ved grandiose overdrivelser. Han ville halshugge en politiker offentlig, men glemte batteri til kameraet. Han er royalist, men vurderte å bombe Slottet. Han ville bombe og drepe alt og alle. Han er i det hele tatt en kriger som på vegne av Norge vil ta livet av det norske.

Psykiaterne er enige om at Anders Behring Breivik er psykisk syk, men uenige om hvor han er på gråskalaen mellom strafferettslig tilregnelig og utilregnelig. Gjerningene hans er utvilsomt syke, og den hjemmesnekrede ideologien er plukket fra hverandre under aktorarets utspørring.

Tilbake står en person som hadde psysiske problemer fra han var liten, som har vært avvist av sine nærmeste, og som endte opp med i en ensom verden med skytespill og internett-filosofering. Han ønsker å tegne bilde av seg selv som en iskald korsfarer i krigen mot islam, men fremstår som en taper.

- Han har fylt et tomt «jeg» med forestillinger om at han har uovervinnelige og betydningsfulle egenskaper. Breivik har funnet en fiende og bygd opp sin identitet rundt islamofobi, sier psykolog Inge-Arne Teigset til Dagsavisen.

I retten vil Anders Behring Breivik fortelle om hvordan han drepte 69 mennesker på Utøya. Han ser på seg selv som en tempelridder, mens han i virkeligheten gjennomførte en feig massakre, som en barnemorder som skjøt og drepte forsvarsløse barn og ungdommer.

La oss heller ikke glemme at over 500 ungdommer reddet seg unna massemorderen ved snarrådighet og mot - mens andre døde for den feige massemorderens kuler ved rene tilfeldigheter og uflaks.

Det imponerende med Utøya er de overlevendes klokskap og refleksjoner, og hvordan nasjonen Norge sluttet rekker i den felles sorgen Anders Behring Breivik påførte oss alle.

Vi kommer neppe noensinne til å forstå ham - heldigvis. Det vi vet er at han ikke lenger kan påføre oss død og sorg, og at han skal tilbringe resten av livet bak lås og slå.

Anders Behring Breivik forsøke å bruke sine siste dager i masseoffentligheten for å spre skrekk og propaganda. Det bør han ikke lykkes med.

Det er ikke noen grunn til å frykte massedrapsmannen lenger.

PS: Herostratos fra Efesos var en gal ungdom som tente på Artemis-tempelet i Efesos i år 356 f. Kr. for å oppnå berømmelse. Han har gitt opphavet til uttrykket herostratisk berømmelse. Byen vedtok at han ikke skulle nevnes ved navn forbundet med dødsstraff for å forhindre lignende tilfeller. Han ble henrettet samme år. (Kilde: Wikipedia)

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar