hits

Ingen tårer for ofrene

Massedrapsmannen ser på seg selv som en helt som har ofret sitt liv i krigen mot islam. I virkeligheten fremstår han som en stakker i en privat tankeverden formet av voldsspill og  hobby-filosofi.

Første dag med Anders Behring Breivik ga oss få nyheter, men mange følelser. Den tiltalte erkjenner drapene, men nekter straffeskyld og hevder at han handlet ut fra nødrett.

Behring Breivik ber ikke om tilgivelse, han tror at historien vil gjøre ham til en helt

Han satt upåvirket mens tiltalen ble lest opp og reagerte ikke med en mine på detaljer om lidelser og død. Men da hans egen propagandafilm ble vist, strømmet tårene. Anders Behring Breivik ble rørt over sitt eget offer - ikke ofrenes lidelser.

Her følger du dagens møte: Rettssaken minutt for minutt

Uansett om Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ei, så følger forberedelsen og gjennomføringen av terroraksjonen 22. juli 2011 et konsekvent og iskaldt spor.

Behring Breivik ber ikke om tilgivelse, han tror at historien vil gjøre ham til en helt.

Massedrapsmannen beklager ikke de enorme lidelsene han påførte uskyldige mennesker - han skulle helst drept enda flere.

I fem dager skal vi høre Anders Behring Breivik forklare seg. I motsetning til straffesaker flest vil det ikke være stor uenighet om handlingene. Behring Breivik vedgår å ha planlagt og gjennomført bombingen av Regjeringskvartalet og han erkjenner å ha gått rundt og systematisk skutt og drept forsvarsløse barn og unge på Utøya.

Det er handlingene Anders Behring Breivik er tiltalt for - ikke sine synspunkter. Vi trenger ikke forstå hvordan Anders Behring Breivik konstruerte sin virkelighetsforstålse gjennom år med voldsspill og surfing på høyreekstreme nettsteder. Det er uansett en uvirkelighet som kun foregår i massedrapsmannens eget hode.

Likevel må vi gjennomføre rettergangen på et sivilisert og åpent vis og demonstrere at demokrati er sterkere enn vold og ekstremisme. Anders Behring Breivik skal få forsvare seg. Så skal han lukkes inne på ubestemt tid. Enten som en straff eller for å verne oss andre fra et monster som ikke har tårer for andre enn seg selv.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar