hits

Livsfarlig i kruttønnen Sudan

Sudans president Omar al-Bashir har igjen begynt å bombe nabolandet Sør-Sudan. Foto: Scanpix/AFP.

Norge har stadig mottatt flyktninger fra Sudan, og det er dårlig nytt at det hardt hjemsøkte landet igjen trues av krig.

Sudan ligger midt i verdens kanskje mest urolige hjørne, med naboland som Eritrea, Etiopia og Libya.

Flere runder med borgerkrig har kostet mer enn 200.000 menneskeliv, og drevet over to millioner mennesker på flukt - noen av dem helt til Norge.

Er er en god bakgrunn på BBC: Sudan

Nå kommer stadige meldinger om krigshandlinger på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan. Det er illlevarslende, og det er viktig at verdenssamfunnet er på alerten og slår ned krigshandlingene før vi får en ny stor konflikt. Skulle konflikten blusse opp igjen, vil også Norge få en ny bølge av asylsøkere fra regionen.

En utbombet oljeinstallasjon i Sør-Sudan. Foto: Scanpix/AFP.

Sudan har 70 prosent sunni-muslimer, styres av en islamistisk militærjunta, og har vært i sammenhengende borgerkrig siden 1982.

De stridende parter er de dominerende og økonomisk sterke muslimene i nord, mot den kristne, ikke-arabiske folkegruppen i sør. Den konflikten har pågått siden midten av 50-tallet. Etter en folkeavstemning klarte sør å rive seg løs og oppnådde selvstendighet i Sør-Sudan i juli i fjor.

I tillegg har Sudan siden 2003 vært rammet i vest av konflikten i Darfur, som er mer kompleks, men som handler om ressurskamp mellom ulike militsgrupper. Flere hundre tusen har omkommet, og minst 1,8 millioner har flyktet fra Darfur-konflikten.

På toppen er hele området lutfattig, har har spedbarnsdødelighet, og over 40 prosent analfabetisme.

De siste dagene har det kommet nyhetsmeldinger om at Sudan bomber oljeinstallasjoner i Sør-Sudan. Den nye staten i sør skal foreløpig ha latt være å svare på provokasjonene, men det rapporteres også om kamper i grenseområdene. En full krig mellom Sudan og Sør-Sudan er et skrekkscenarium for alle som ønsker fred og stabilitet i regionen.

Sudans president Omar al-Bashir etterforskes for krigsforbrytelser i Darfur, mens hans regime anklager Sør-Sudan for å ha rykket inn i Sudan med bakkestyrker.

Nå har al-Bashir avlyst et planlgt besøk i Sør-Sudans hovedstad Juba 3. april, der han skulle hatt samtaler med sin sørsudanske kollega Salva Kiir.

Sør-Sudan og Sudan samarbeider om oljeutvinning og transport, men krangler om inntektene.

FNs sikkerhetsråd er dypt bekymret for krigshandlingene, og ber «regjeringene i Sudan og Sør-Sudan utvise maksimal tilbakeholdenhet og opprettholde en meningsfull dialog for på fredelig vis å løse de spørsmål som skaper mistillit mellom de to land».

Samtidig som konflikten blusser opp, trenger 80.000 flyktninger i Sør-Sudan akutt nødhjelp. Regntiden står for døren, og når den kommer er det tilnærmet umulig å få inn hjelp.

- Disse flyktningene trenger akutt nødhjelp for i det hele tatt å overleve de neste månedene. Og hjelpen må komme nå. Når regntiden kommer er det for sent, sier Morten Rostrup i Leger uten grenser til Aftenposten.no.

Les også: - Kamp mot klokken for flyktnnger i Sør-Sudan

Krigshandlinger mellom Sør-Sudan og Sudan er som stadig gnister i en kruttønne. Norge har vært aktive i det internasjonale arbeidet med å løse konfliktene i Darfur og i Sør-Sudan, og det er viktig at det internasjonale samfunnet ikke lar konflikten blusse opp igjen.

Da får vi en ny gigantisk flyktningestrøm.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar