hits

Skulle du ikke rydde opp, Giske?

Da Altinn crashet i fjor, lovet næringsminister Trond Giske å rydde opp. Spørsmålet er når opprydningen kommer. Foto: Næringsdepartementet.

Etter å ha brukt langt over en milliard kroner på Altinn, fortsetter marerittet for norske skattebetalere: Nok en gang er Altinn utilgjengelig.

Flere millioner norske skattytere lurer på om de vil få restskatt eller penger tilgode etter fjoråret.

Hadde Google eller Facebook opplevd noe lignende, ville hoder rullet

Tallene er nå klare, men ligger dypt begravet i Skattedirektoratets datasystemer.

- Vi jobber kontinuerlig med å få rettet feilen, men kan dessverre ikke gi noe eksakt tidspunkt for når Altinn er i vanlig drift, heter det på nettsidene.

Altinn eies av Nærings- og handelsdepartementet, og det er næringsminister Trond Giske som har ansvaret. Han lovet opprydning etter at Altinn gikk ned i fjor, men sliter altså i år også.

Les artikkelen fra mars i fjor: Giske varsler oppvask etter skattekaos

Giske har for øvrig nylig lansert tjenesten enklereregler.no for å spare næringslivet for 10 milliarder kroner ved å fjerne administrative oppgaver og lage enklere regler.

Enklere rapportering er en av hovedsatsingene, og Giske etterlyser råd fra brukerne.

Han  skal få et råd gratis: Rust opp Altinn og skaler tjenesten til å takle trafikktopper!

Ved første øyekast tror man kanskje at det er ubetydelig om skattyterne må vente en dag eller to på skattetallene.

Men da glemmer man at det er hele tjenesten som er nede, og at Altinn er et innleveringspunkt for ialt 700 offentlige skjemaer. Altinn er informasjonsportal for norsk næringsliv, og ialt 37 statlige etater bruker plattformen for å drifte sine skjemaer, ifølge Wikipedia.

Cirka 85 prosent av næringsdrivende og selskaper leverer selvangivelse og momsrapporter via Altinn. Over hele Norge sitter det nå regnskapsførere som ikke får gjort jobben sin på grunn av datarotet.

Vi må ikke glemme at Altinn er en glimrende tanke. I 2002 gikk Skatteetaten, Statistisk Sentralbyrå og Brønnøysundsregistrene sammen om et system som sparer norske bedrifter for enormt mye papirarbeid.

Her ser du presentasjonen: Hva er Altinn?

Altinn står for «alternativ innrapportering» - og ikke at nå skal «alt inn» (slik mange tror).

I fjor sommer avleverte Det Norske Veritas en hemmeligstemplet rapport om Altinn II, som konkluderte med stryk, ifølge Teknisk Ukeblad. Vertias slo ned på flaskehalser i arkitekturen, og mangel på planer for hvordan man skal håndtere trafikkvekst. Veritas mener at kompetansen er for dårlig, og tror ikke at kriseberedskapen vil fungere i praksis.

Les hele saken: Altinn avsløres i hemmelig rapport

Når Altinn igjen går ned, har Veritas fått rett. Hadde Google eller Facebook opplevd noe lignende, ville hoder rullet. Altinn er en viktig datatjeneste i et bittelite land, og det er ingen uoverkommelig oppgave å skalere tjenesten slik at den takler påsketrafikk.

Det sparer samfunnet for enorme beløp å fjerne papirmøllen og gjøre den elektronisk. Men næringslivet og skattyterne må stole på at systemene fungerer. Derfor er det svært skadelig at Altinn klapper sammen gang etter gang.

I fjor lovet næringsminister Trond Giske å rydde opp. Foreløpig er det mest håndgripelige beviset på handlekraft at man har hemmeligholdt granskingsrapporten vil Det Norske Veritas.

Skulle du ikke rydde opp, Giske?

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar