hits

Fem millioner nordmenn

Verdens befolkningsvekst skjer i Asia og Afrika. Hadde denne mannen fra Erithra hatt samme forbruksmønster som oss, ville verden gått under. Foto: Scanpix.

I dag passerer vi fem millioner nordmenn. Hvordan hadde verden sett ut hvis det var syv milliarder av oss?

Siden 1960 har Europas andel av verdens befolkning sunket fra rundt 20 % til rundt 10 %.

Den store befolkningsveksten har skjedd i Asia og Afrika.

Kilde: Wikipedia

Verdens befolkning er beregnet til å være litt over syv milliarder mennesker, og fremskrivningene tyder på at vi kommer til å passere ni milliarder innen 2050.

Norge er med andre ord et lite land i verden, og vår størrelse målt i mennesker er relativt annerledes enn vårt selvbilde på den internasjonale arena, for å si det mildt.

Men hvordan ville verden sett ut hvis den bestod av syv milliarder nordmenn?

Svaret er at det ville gått veldig dårlig. Jordkloden ville ikke vært i nærheten av å skaffe mat og andre ressurser for å holde liv i syv milliarder "nordmenn".

Norge har det høyeste forbruket av energi per innbyger i hele verden. Vi bruker 12 ganger mer enn gjennomsnittet i verden.

Vi er velsignet med ikke-forurensende og fornybar vannkraft, men slipper likevel ut mer enn dobbelt så mye CO2 som ellers i verden.

Også i forbruk er vi en versting. De 20 % rikeste landene i verden forbruker 80 % av ressursene. Norge er helt på topp.

Hvert år dør en million barn av sult og underernæring, mens fedme er et av de største helseproblemene i vår del av verden.

Her er en god oversikt: Fordeling av ressurser i verden

Slik kan vi fortsette - jorden ville gått under hvis alle de syv milliardene skulle hatt like mange biler, sluppet ut like mye forurensning og spist like mye som oss.

Det kan være verdt å huske på den dagen vi passerer fem millioner innbyggere.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar