hits

Lysbakken er en merket mann

kommentarer
kommentarer
Kommentarer

En merket mann: Det hvite jakkemerket er fra Hvitt bånd og Reform - stiftelsen Lysbakken støttet med 13,5 millioner kroner. Foto: Hvitt bånd.

Først ble han tatt med buksene nede, så tildekket han sannheten. Men da kortene til slutt kom på bordet, vil han ha ære og anerkjennelse.

Eks-statsråd Audun Lysbakken står igjen som statsråden som sendte penger til venner og kjente.

Det begynte med 154.000 kroner til Sosialistisk Ungdom, og har foreløpig endt med minst 13,5 millioner kroner til stiftelsen Reform - ressurssenter for menn.

Dessverre er det trolig bare toppen av isfjellet. Departementet trenger tid frem til 22. mars før de offentliggjør all prosjektstøtte som er delt ut i strid med utlysningsregler. Nå vil opposisjonen granske om ukulturen har spredt seg også til flere departementer.

Det alvorlige med Lysbakken-saken er at den tegner bilde av kameraderi og penger til venner og kjente. Det er en dødssynd for en politisk gruppering som insisterer på at staten skal styre mer enn halvparten av pengene her i landet.

De 13 nye epostene og tre nye meldingen Lysbakken la frem i går, beviser at han visste om pengestøtten til Sosialistisk Ungdom på forhånd.

Les også: Lysbakken visste på forhånd. 

Nettopp folk som vil ha høye skatter må være svært påpasselige med at pengene brukes skikkelig, og ikke etterlate inntrykk av en trikse- og fiksekultur. Offentlig pengebruk skal tåle søkelys, og bevilgninger skal ikke gis til partivenner gjennom en saksbehandling med tekstmeldinger og bortkomne eposter.

Allerede for to år siden skrev avisen Vårt Land om Lysbakkens forbindelse til Reform i en sak om et barnehagehefte om homofile.

At Lysbakken hadde bindinger til Reform var altså offentlig kjent, men det var ikke offentlig kjent at Lysbakken ikke erklærte seg inhabil i saker om millionstøtten til Reform.

Men allerede etter Vårt Lands omtale burde statsråden korrigert sin adferd og vært pinlig nøyaktig på å følge reglene.

Lysbakken satt selv i styret for Reform fra 2006 til 2008, men gikk av før han ble statsråd i 2009. Lysbakkens mangeårige nære venn, Gjermund Skaar, fortsatte som kampanjeleder i stiftelsen.

Allerede i 2006 omtalte Lysbakken seg selv og Skaar som «gamlekarer» i Sosialistisk Ungdom. Siden har begge hatt sentrale verv i SV.

Likevel erklærte Audun Lysbakken seg aldri inhabil. Omtalen i Vårt Land tente ikke varsellys, og Lysbakken fortsatte å sende penger til sine gamle venner med rekordfart.

Hvert år sendte Lysbakkens departement 4,0 millioner kroner i grunnbevilgning, og strødde på med ytterligere bevilgninger på mange hundre tusen kroner til Lysbakkens nære venner i Reform.

Les NA24s sak:  Lysbakken ga 13,5 millioner til stiftelse han selv har styrt

Og etter å ha fått 13,5 millioner kroner fra statsråd Lysbakken, utnevner Reform statsråden til «Hvitt bånd-ambassadør». - Det var en strålende fornøyd statsråd som tok imot Hvitt bånd-merket, skriver Reform-kampanjen på sine nettsider.

Her kan du se omtalen: Lysbakken er Hvitt bånd ambassadør 

- Menn som går med det hvite båndet viser holdning mot andre menn sin vold, uttalte Lysbakken.

Hvitt bånd ble båndet som felte Audun Lysbakken.

I dag er han en merket mann - som statsråden som  bar symboler fra en organisasjon han ga vennegaver i strid med vanlige regler for habilitet.

comments powered by Disqus