hits

Audun Motbakken

Audun Lysbakken er marxisten som kom inn fra kulden. Men selv om det er brennhett under beina hans slipper han nok med skrekken.

Politikk handler ikke bare om å gjøre verden bedre, men også å sørge for seg og sine. Senterpartiet vil aldri stemme nei til økt jordbruksstøtte, og den rødgrønne regjeringen har gitt LO-medlemmer hundrevis av millioner i økt skattelette de siste årene via økte fagforeningsfradrag.

Vi kan like det eller ikke, men slik er det.

Følgelig er det en stor prestasjon at statsråd og påtroppende SV-leder Audun Lysbakken har klart å risikere hele sine politiske karriere på en bevilgning på 500.000 kroner til partivenner.

BLD står ikke for Bare Lysbakkens Departement.

Lysbakkens problem går på tillit og troverdighet. Han svarer for sine politiske medarbeidere, og det er ikke troverdig at e-poster forsvinner, slik at man må hyre inn datafagfolk for å finkjemme Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) etter «bortkomne» e-poster.

Les også: Holdt e-poster hemmelig

Håndskrevne lapper er en del av saksbehandlingen. Kilde: Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet.
I dag åpner Stortingets kontrollkomite sak, og dermed står uker med høringer og ydmykelser for døren for SV-statsråden. Men foreløpig satser jeg min femmer på at han overlever.

Den rødgrønne regjeringen har flertall på Stortinget, og statsminister Jens Stoltenberg kan ikke bare sparke SVs partileder ut av regjeringen - om han så innerst inne skulle ønsket å gjøre det.

Lysbakkens ulempe er et inntrykk som har festet seg av at hans statssekretær Kjersti Bergstø har manipulert embedsverket for å sikre venner fra Sosialistisk Ungdom penger bak ryggen på andre potensielle søkere.

Lysbakkens fordel er at det ikke er snakk om mye penger, og at formålet er aktverdig: «...å utvikle sjølvforsvarsskurs for jenter og tilby dette for vidaregåande skole. Målet for kursa skal vere å lære jenter korleis dei kan reagere på og setje grenser mot ulike typar diskriminering, mellom anna mot usynleggjering, latterleggjering og seksuell trakassering».

Det har skjedd større ulykker i norsk forvaltning enn å bruke 500.000 kroner på dette.

Statssekretær Kirsti Bergstø er i trøbbel. Foto: SV.
Det åpenbart kritikkverdige er den hemmeligholdte dialogen mellom nåværende statssekretær og tidligere SU-leder Kirsti Bergstø i BLD - og hennes etterfølger i Sosialistisk Ungdom, Mali Steiro Tronsmoen.

Blant annet den nåvrende SU-lederen følgende i en e-post til departementets politiske ledelse:

«Nå som SV har inntatt BLD lurer vi på om noen av dere som sitter der, har mulighet for å gå nøye igjennom hvilke muligheter som finnes for å få finansiert et slikt prosjekt (...) og tenke kreativt rundt dette, og komme tilbake med noen tips...».

Les hele e-posten her: Hemmelige e-poster mellom SU og departementet

Som sagt, så gjort.

Lysbakkens nærmeste medarbeidere tenkte «kreativt» og sendte en halv million til sine partivenner uten å la andre organisasjoner får sjansen.

Den uryddige saksbehandlingen gikk på tvers av anbefalingen fra fagfolket i deparementet, og etterlater inntrykk av en politisk vennetjeneste og et misbruk av offentlige penger. Det er skremmende at ungdomssorganisjonens leder oppfatter at «SV har inntatt BLD» og står klare til å utføre økonomiske vennetjenester.

Slik kan det ikke være.

BLD står ikke for Bare Lysbakkens Departement.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar