hits

Vil utlevere til skrekkregime

Tusenvis av eritreere har flyktet fra regimet som praktiserer en skyt for å drepe-politikk mot dem som forsøker å komme seg unna. Foto: Scanpix.

Norge vil tvangsreturnere flyktninger til skrekkregimet i Eritrea. Landet regnes som et av verdens verste når det gjelder menneskerettigheter.

Den ustoppelige statssekretæren Pål K. Lønseth i Justisdepartementet arbeider nå hardt for å få en avtale om tvangsretur med Eritrea. Dette vil åpne for at Norge kan returnere flyktninger som har fått avslag på sin søknad om asyl.

Denne uken inngikk Norge en lignende avtale med nabolandet Etiopia. De som vender hjem frivillig i løpet av en måned får en pengesum fra Norge, men fra 15. mars starter tvangsreturene.

Human Rights Watch er kritisk til brudd på menneskerettighetene i Etiopia, men det er milde bekymringer i forhold til skrekkregimet i Eritrea.

Foreløpig er det litt uklart hvem Norge forhandler med, men noen stikkord gir en pekepinn:

  • Reporters without borders rangerer Eritra som land nummer 178 av 178 i pressefrihet.
  • Tusener av eritreere blir arrestert og holdt fengslet uten lov og dom.
  • Både Human Rights Watch, Amnesty og USA regner Eritrea som et verstingland i religiøs forfølgelse.

Dette er altså regimet Norge nå vil gjøre en returavtale med.

- Ja. Vi snakker med Eritrea om en returavtale, sier statssekretær Pål K. Lønseth til Klassekampen.

Du kan lese mer om saken på Wikipedia: Menneskerettigheter i Eritrea

Amnesty skriver i sin årsrapport for 2011 at «utstrakte brudd på menneskerettighetene er rutine», og at «myndighetene bruker tilfeldige arrester, fengslinger og tortur for å ramme opposisjonen, og hodler tusenvis av politiske fanger under elendige forhold, mange på hemmelige steder».

Innbyggere som nekter å delta i krigføring - og deres familier - blir trakassert, fengslet og dårlig behandlet. Prøver du å flykte over grensen, praktiserer regimet en «skyt for å drepe»-politikk.

Her kan du lese Amnestys rapport: Annual Report: Eritrea 2011

Dette forhindrer altså ikke at Norge nå vil gjøre en avtale med regimet til diktatoren Isaias Afewerki om å kunne tvangsreturnere flyktninger som har kommet seg ut av landet, under trussel om å bli skutt ned på grensen.

FNs høykommissær for flyktninger fraråder all retur av flyktninger til Eritrea, og Amnesty forteller at mennesker som har flyktet fra landet og søkt om asyl andre steder anklages for aktivt landsforræderi.

Human Rights Consern Eritrea skriver: «Faktum er at hele Eritrea er et slags fengsel for flesteparten av folket», og trekker frem slavearbeid, tortur og utstrakt bruk av kvinner som sexslaver for militære offiserer.

Les rapporten her: The Human Rights Situation in Eritrea

Man kan selvsagt lure på hvordan man fører forhandlinger med et slikt regime.

SVs lederkandidat Heikki Holmås støtter tvangsretur til Eritrea (faksimile). Foto: Scanpix.

Sosialistisk Venstrepartis lederkandidat, Heikki Holmås, har ingen innvendinger mot å sende avviste asylsøkere tilbake til Eritrea. - FN har tydelige anbefalinger om hvem som bør anerkjennes som flyktninger fra Eritrea, og så vidt jeg vet anerkjennes disse fullt ut av norske myndigheter, sier Holmås til Klassekampen.

Les mer: SV støtter tvangsretur til Eritrea

? Dersom dette dreier seg om å opprettholde en tøff retorikk i asylspørsmålet, har man her gått over en uakseptabel grense. Man kan ikke inngå returavtaler bare for å ha det med et hvilket som helst regime, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Også KrF-leder Knut Arild Hareide er overrasket over SV, og sier at det er «rart at de stiller seg bak et slikt forslag».

Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo kjenner Eritrea godt, og har skrevet bok om landet.

- Jeg nekter å tro at de signerer en sånn avtale før det faktisk skjer, sier han til Klassekampen. - Dette er en så rå og kynisk politikk at jeg er i så fall overrasket. Ikke engang de verste høyrepopulister i Europa vil gjennomføre dette, og dette sitter nå SV og Ap og forvalter.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar