hits

Skattene flommer inn

Skatteinngangen i Norge overgår de villeste fantasier og får politikernes krangling om spåposter til å virke som en slåsskamp om drikkepengene etter en festmiddag.

Finansminister Sigjbjørn Johnsen kan være se bekymret han bare vil, men faktum er at den norske statskassen svulmer over. Nye tall viser at det ble betlat inn 798 milliarder kroner i skatter i fjor ? eller en vekst på 93 milliarder kroner fra året før.

Halvparten av veksten kommer fra oljesektoren, men de store skattesummene kommer fra privatpersoner og selskaper. I fjor betalte private skattytere (utenom olje) in 511 milliarder kroner, eller drøyt 30 millliarder kroner mer enn året før.

Det pussige er at skattepolitikk er heftig diskutert i de fleste land. I Norge, derimot, står det nesten ikke på dagsorden. De borgerlige tør ikke løfte saken av frykt for rødgrønne argumenter om at en krone i økt skatt betyr en krone i mindre offentlige ytelser.

Slik er det selvsagt ikke. Det er liten eller ingen sammenheng mellom skattebetalingene og statens utgifter. Årsaken er oljefondet. I Norge er mange enige i at staten sparer for oss ? den krever inn høye skatter, og setter pengene på bok i utlandet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar