hits

Ekstremt islam på norsk

En norskprodusert trusselvideo har dukket opp på YouTube.

En trusselvideo som enhver tenåring med datamaskin kan lage på noen timer, har dukket opp i norsk offentlighet. Budskapet er et ønske om at Allahs hellige vrede skal påføre norske politikere og kongehus en smertefull død.

- At det nå er dukket opp en norskprodusert jihadistvideo som truer norske myndighetspersoner, er et vitnesbyrd om at en ny generasjon, født og oppvokst i Norge, er blitt aktiv innenfor de radikale islamistiske miljøene, sier Brynjar Lia, ekspert på islamistisk terrorisme ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Les også: - Vet hvem som står bak trusselvideo

Politiet sier at de vet hvem som står bak. Flere aviser kobler kjente muslimske aktivister som Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad til demonstrasjonen som videoen reklamerer for.

Den norske militære innsatsen i Afghanistan er kontroversiell, men hverken den nye videoen eller demonstrasjonen på fredag får særlig støtte.

Islamsk Råd Norge fraråder alle å delta i demonstrasjonen:

- Videoens innhold kan oppfattes som en direkte trussel mot vårt land og dets myndighetspersoner, og Islamsk Råd tar fullstendig avstand fra både videoens form og budskap, som strider med grunnleggende islamske prinsipper, sier generalsekretær Mehtab Afsar til NTB.

Ingen av de store muslimske trossamfunn støtter demonstrasjonen på fredag.

Den nye videoen er ikke bevis for stort annet enn at noen av de muslimske aktivistene har datamaskin og har lært seg å redigere en enkel video. Det trenger altså ikke være noen organisasjon i bakgrunnen, selv om budskapet er brutalt.

Videoen kommer samtidig som Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) legger frem sin åpne risikovurdering for 2012:

PSTs sikkerhetsvurdering ble lagt frem igår.
«Ekstrem islamisme vil fortsatt utgjøre den største terrortrusselen for Norge i 2012. Selv om det er få personer i Norge som støtter ekstrem islamisme, er rekrutteringen til enkelte miljøer økende. Lederskikelser i miljøene kan utnytte dette til å etablere celler eller grupper i Norge som har til hensikt å planlegge voldelige aksjoner. Norge fremstår som sentralt i fiendebildet til disse lederne».

Les hele dokumentet: Åpen trusselvurdering 2012

Det er verdt å minne om at for temmelig nøyaktig ett år siden satt Anders Behring Breivik og fulgte fremleggelsene av den samme trusselvurderingen (han omtaler den i sitt lange skrift). Også i fjor var det ekstrem islamisme som var på radaren, mens massedrapsmannen på Utøya og i Regjeringskvartalet fikk planlegge sin grusomme aksjon i fred.

Det er altså ikke nødvendigvis bikkja som bjeffer høyest som er farligst.

Personene som lagde den nylig offentliggjorte videoen med trusler ønsker selvsagt oppmerksomhet og mobilisering foran demonstrasjonen ved Stortinget på fredag.

Til nå har de høstet fordømmelser fra hele det norske demokratiet.

Det kan være grunn til å diskutere de militære operasjonene i Afghanistan, men det skjer med åpne argumenter og diskusjon - ikke via trusselvideoer om vold og ødeleggelser.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar