hits

Politikk på helsa løs

Frps Christian Tybring-Gjedde er sykmeldt etter sjikane og trusler. Foto. Scanpix.

Når Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde blir truet og sjikanert for å si sin mening, har den politiske debatten gått for langt. Det er et godt råd å ta ballen, ikke mannen.

Massakren på Utøya har på ingen måte skapt et nytt, fredelig debattklima om integrering og innvandring.

- Nå har debatten bikket over, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Les også saken: - Nå har det gått for langt

Engasjementet og temperaturen i debatten er ganske høy, tatt i betraktning at det er tverrpolitisk enighet om de store linjene i norsk innvandringspolitikk:

  • Partiene står bak EØS-avtalen som gir fri innvandring til Norge fra 500 millioner EU-borgere.
  • Ingen partier på Stortinget vil ha åpne grenser - alle vil begrense innvandringen.

Likevel flyr skarpe karakteristikker som kniver gjennom luften.

Christian Tybring-Gjeddes synd er at han nesten ett år før Utøya skrev en kronikk i Aftenposten med tittelen «Drøm fra Disneyland», der han advarte mot at Groruddalen var i ferd med å bli en enklave av ikke-etniske nordmenn, og han fryktet en såkalt «snikislamifisering».

Senere har Tybring-Gjedde tatt selvkritikk på egen retorikk, men det forhindret ikke at den gamle artikkelen ble dratt frem igjen av AUF-leder Eskil Pedersen på LOs kartellkonferanse 22. november. Han ble der oppfattet som at Tybring-Gjeddes ytringer hadde vært medvirkende til Utøya-tragedien.

Da han deretter ble angrepet i en artikkel med tittelen ­«Søppelmennesker», ble Tybring-Gjedde sykmeldt.

Nå er det på tide at de hissigste tar en en pust i bakken og tenker igjennom effekten av slike ytringer. Særlig når det viser seg at Anders Behring Breivik var en gal mann, med diagnosen paranoid schizofren, drevet av grandiose vrangforestillinger.

Med det vi vet nå, er det ingen grunn til å anta at Tybring-Gjeddes kronikk hadde noe som helst med Utøya-drapene å gjøre.

Samtidig er også Tybring-Gjedde ansvarlig for å ha bidratt til et opphetet og aggressivt debattklima, og stigmatisering av folkegrupper. Det er ikke mine ord, det har han selv beklaget.

Når Tybring-Gjedde tar selvkritikk, så bør den aksepteres. Han har ytret seg offentlig og i fullt navn, og innrømmer selv at han tok for hardt i.

Men det gjør ham ikke til fritt vilt for trusler, sjikane og personforfølgelse.

Det er paradoksalt at selv AUF-leder Eskil Pedersen bar ved til bålet. Pedersen selv har fått  sjofle karakteristikker etter sin evakuering fra Utøya.

I likhet med Tybring-Gjedde må AUF-lederen finne seg i at fakta kommer på bordet, og at lederes handlinger blir vurdert og analysert.

Men hverken Pedersen eller Tybring-Gjedde bør finne seg i injurier og personkarakteristikker på et lavmål.

Et godt utgangspunkt for debatt er at man respekterer folk som har et annet syn, og tar som antakelse at de ikke er undermennesker som vil noe vondt.

Synspunkter bør bekjempes med fakta og ytringer.

Vi skal tåle skarp debatt om innvandring og integrering, men vi skal ikke tåle personsjikane som er direkte helsefarlig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar