hits

Sover du, Lysbakken?

Mens Audun Lysbakken driver valgkamp i SV, har departementet hans brukt åtte måneder på å svare Barneombudet. Foto: Scanpix.

Er integreringsminister Audun Lysbakken så travelt opptatt med å bli ny SV-leder at han ikke har tid til å svare på hvorfor en 17-årig som har bodd 14 år i Norge ikke kan få norsk pass?

På Bjerke videregående skole går 17-årige Yousef Shamari. Han har bodd i Norge mesteparten av livet, har to søsken som er født her, og snakker norsk, spansk og engelsk - men ikke arabisk.

Faksimile: Framtida.no
- Nå er jeg lei av å stå på sidelinja, nå har jeg også lyst til å være med på å utgjøre Norges framtid!, skriver Shamari på bloggen sin.

Les bloggen: Hva betyr det lille røde passet?

17-åringen er et av mange barn i Norge som er statsløse. Hans «forbrytelse» er at han har arvet den identitetstvilen norske myndigheter har til hans foreldre. Konsekvensen er at han er statsløs, mangler pass, og at han ikke kan stemme eller reise på skoletur til utlandet.

Da farmoren døde, kunne han heller ikke reise utenlands til begravelsen hennes.

Barneombud Reidar Hjermann mener det er svært problematisk at mange barn i Norge er statsløse.

- De kan ikke få pass, de kan ikke reise til utlandet og nå de blir voksne kan de ikke stemme engang, sier Hjermann til P4.

Du kan lese saken her: Barneombudet på P4nyhetene

Som Barne-, Likestillings- og Inkluderingsminister har Audun Lysbakken et politisk ansvar for behandlingen av 17-åringen og andre som er i samme situasjon.

I april i år sendte Barneombudet et brev til Lysbakkens departement og etterlyste saken.

Vi nærmer oss jul, det har gått syv måneder, og Barneombudet har ennå ikke fått svar.

- Det er tydelig at det er en stor skuff der borte hvor ting forsvinner ned i og vi vet ikke hva som blir gjort, sier Hjermann til P4.

Kanskje sover ikke Audun Lysbakken, kanskje har han glemt hele saken, eller kanskje er han mest opptatt av å bli ny partileder for SV.

For ikke å kaste bort viktig valgkamptid intern i SV, foreslår jeg følgende: Hva om både Audun Lysbakken og hans konkurrent, Heikki Holmås, blir bedt om å klargjøre hva de mener om statsløse barn som har bodd i Norge hele eller nesten hele livet? Skal de fortsatt behandles som en pariakaste?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar