hits

Er romfolk umennesker?

Romfolk har full rett til å komme til Norge, men vi later som vi ikke ser at de lever i nød rett foran øynene våre.

Les oss: - Vi gir dem et minimum av verdighet

Norge er medlem i EØS og vi er en del av Schengen-samarbeidet. Det betyr at vi godtar at alle innbyggerne i de 27 EU-landene har rett til å dra hvor de vil.

Fri mobilitet har gitt oss svenske kelnere og polske snekkere, men også rumenske tiggere. Den siste gruppen håndterer vi ved å late som vi ikke ser at de lever i nød rett foran øynene våre.

Sigøynere, romfolk - det finnes mange navn på den sammensatte gruppen. Mange nordmenn hadde nok helst sett at de ikke er her. I praksis er det importert nød, tigging og kriminalitet.

Problemet er at vi må leve med romfolk så lenge vi er medlem av EØS og Schengen. Til nå er likevel strategien i Oslo kommune at vi ikke skal legge to pinner i kors for dem, for å hindre at det kommer enda flere. Resultatet er helt umenneskelige forhold rett foran øynene våre.

Politikken er både inhuman og korttenkt. Norge kan ikke være bekjent over hvordan de aller svakeste lever rett foran øynene våre. Å legge til rette for at de får vasket seg og gått på toalettet er et minimum. Det ervfaktisk baksiden av medaljen når vi ellers har stor glede av fri flyt av arbeidskraft over landegrensene.

Det er forståelig at Oslo ikke ønsker å bli en europeisk magnet for romfolk. Men vi trenger ikke kaste alle idealer på båten av den grunn.

Det sies at en velferdsstat kan måles etter hvordan vi behandler de svakeste. I så fall er romfolket en skamplett. Snart kommer vinteren, og vi snakker om mennesker som lever på gaten uten noe som helst.

Kanskje burde ikke Norge vært en del av Europas indre marked. Kanskje burde vi styrt våre egne grenser. Men slik er det ikke, og inntil vi velger en annen politikk er romfolket her for å bli. Da må vi også ta baksiden av medaljen og gi dem et minimum av verdighet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar