hits

Politiet har fri når tyvene herjer

Justisminister Knut Storberget må få flere politifolk på jobb i helgene. Foto: Berit Roald, Scanpix.

Politiet har fri når tyvene herjer, og sykepleierne vil ikke jobbe så mange helger.  Er de til for seg selv eller for publikum?

I kjølvannet av overfallsvoldtektene i Oslo er det avslørt at Oslo-politiet har elendig helgebemanning. Enkelt sagt er det færrest politifolk på jobb når kriminaliteten er størst.

Les også: Har fri når kriminaliteten skjer

Nå viser en ringerunde P4 Nyhetene har gjort at det er like illle i Oslo, Bergen og Trondheim.

- Vi må avvise oppdrag hver eneste helg fordi vi har for få folk og kun kan prioritere det aller viktigste. Og vi er heller ikke i nærheten av å nå regjeringens dekningsmål, sier politioverbetjent Alf Korsan i Bergen til P4.

Regjeringens mål er to politifolk per 1.000 innbyggere innen 2020.

Tallet var oppe på 1,8, men har nå sunket til 1,6 politifolk per tusen innbyggere.

? Vi har hatt stor befolkningstilvekst, og under forrige regjering var det en periode med for få utdannede politifolk. Men med opptakene vi har i dag, vil vi nå målet om to politifolk per 1.000 innbyggere tidligere enn planlagt, hevder statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justis- og politidepartementet overfor NTB.

Tiden vil vise om han får rett. Til nå har vi sett at mange ferdige kandidater går ut av Politiskolen uten å få jobb i Politiet. Fra og med 2013 kommer det 720 nuytdannede ut fra skolen i året. Et problem er at hver fjerde av dem ikke går inn i politiet.

? Vi er ikke fornøyde med at ikke flere nyutdannede politifolk fra 2011 har fått jobb. I dag mottar cirka 76 prosent med bestått eksamen lønn fra politiet, sier Pedersen, som mener tallet kan stige til 96 prosent i løpet av året.

Faksimile: VG Nett
VG avslørte tidligere denne uken en intern rapport fra Oslo-politiet, der det fremgår at det er færrest politifolk på jobb når det skjer mest.

Tirsdag klokken 12 på formiddagen er det 500 politibetjenter å jobb. Ved midnatt natt til søndag er det bare 75 politibetjenter på jobb.

Ifølge VG er 25 prosent av politistyrken i København på jobb i helgen, mens det altså er under ti prosent i Oslo - og de er ofte unge og uerfarne.

Felles for politiet og sykepleierne er at det er dyrt for arbeidsgiver og lite ønskelig for de ansatte å arbeide helger og kvelder.

Da er det en fare for at ledelsen lander på det mest bekvemme - nemlig å ha mange på jobb på dagtid, og bemanne helgene skrint.

Fokuset på overfallsvoldtektene har i hvertfall ført det gode med seg at Oslo-politiet nå må skaffe flere synlige politifolk i gatene på nattestid i helgene.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar