hits

Den dramatiske dagen

Angela Merkel går på talerstolen i den tyske nasjonalforsamlingen rundt klokken 12.00 i dag. Første test blir om hun får flertall for EUs redningspakke. Foto: Scanpix.

Denne dagen er den mest dramatiske i EUs økonomiske historie. Sent i kveld kan vi få en midlertidig løsning og unngå kollaps.

Dramaet som nå pågår er både økonomisk og politisk.

Gigantiske tap skal fordeles på europeiske banker og land, og beslutningene krever enstemmighet i 27 EU-land.

Når man vet hvor lang tid Stortinget kan bruke på små detaljer, er det ikke underlig at det tar tid å bli  enige om skaffe flere tusen milliarder kroner i en storstilt redningsaksjon.

Sannsynligvis vil løsningen bestå av tre brikker:

  • Avskrive 50-60 prosent av den greske gjelden.
  • Skaffe 110 milliarder euro til europeiske banker.
  • Øke EUs hjelpefond (EFSF) til minst 1.000 milliarder euro.

Et enkelt bilde er en dominokjede, hvor den første brikken - Hellas - allerede har veltet. Nå handler alt om å støtte de neste brikkene, for å hindre at Italia og Spania

også velter - og drar med seg bankene som har lånt landene penger. Da er helvete løs.

Kilde: DnB NOR Markets
Hellas har enorme indre problemer, men landet er ikke større enn den amerikanske staten Connecticut. Hellas har 366 milliarder euro i statsgjeld - altså omtrent som det norske oljefondet. Det er ikke mer enn rundt en tiendedel av den samlede gjelden i de såkalte PIIGS-landene (Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania).

Det er smitteeffekten som er farlig - spesielt mot de større og viktigere landene Spania og Italia.

Den jevne greker vil få det vanskelig i mange, mange år fremover. Det er regningen for at landet har levd over evne og at velgerne har valgt svindlere til å styre landet.

Men hestekuren i Hellas blir ikke verre enn den Belgia var igjennom. Selv om vi ser dramatiske tv-bilder fra Athen, så har de fleste land i verden det verre enn Hellas.

De fleste økonomiske kommantatorer tror at EUs løsning kun blir midlertidig. - Vår vurdering er at Euroledernes plan neppe vil være tilstrekkelig for å stagge markedsuroen denne gangen heller, men den vil være et viktig steg på veien, skriver analytiker Kjersti Haugland i dagsrapporten.

Det siste døgnet har det vært diskutert om Norge bør bruke penger fra Statens pensjonsfond (Oljefondet) til støttekjøp av europeisk gjeld. Det er en dårlig ide fordi det ødelegger hele forvaltningen av Oljefondet.

Et annet spørsmål er om Norge og Norges Bank skal være med på redningsaksjonen, eller om vi fortsatt skal være gratispassasjer. Svaret er ikke gitt. Med rundt 70 prosent av vår eksport til EU-land er Norge det landet som tjener mest på at EU-krisen blir løst.

De europeiske børsene er svakt opp i dag, til tross for at Wall Street falt markant mot slutten i går kveld.

Her kan du følge utviklingen: De europeiske børsene

Det kan tolkes som at aksjemarkedene tror at EU finner en løsning i kveld. I hvertfall midlertidig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar