hits

Arbeid forbudt

Statssekretær Pål K. Lønseth kjemper en energisk kamp for å nekte asylsøkere å arbeide. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.

Regjeringen har husket fjellvettregelen om å grave seg ned i tide, men glemt at det ikke er noen skam å snu.

I går fulgte Bergen etter Stavanger og Trondheim.  De tre storbyene ber regjeringen om å tillate at folk som får være i Norge, også får lov til å arbeide.

- Vi må snu alle steiner, dette handler om de svakeste av de svake, sa KrFs bystyrerepresentant, Harald Myklebust, ifølge Bergensavisen.

Les også bloggen: Pinlig Nansen-jubileum

I Bergen støttet de rødgrønne politikerne forslaget, og fikk med seg Venstre, KrF og Rødt. De borgerlige stemte imot fordi de mener at bystyret ikke har ansvar for norsk asylpolitikk.

Årsaken til at storbyene reagerer er at det er her flesteparten av de tusenvis papirløse og/eller ureturnerbare asylsøkerne bor. De er ikke velkomne av norske myndigheter, men de tolereres fordi det er umulig å tvangsreturnere dem til land som Iran, Ethiopia og Somalia. Men paradokset er at de får lov å være her, men forbys å arbeide.

Vi bruker ikke tvang for å få dem ut av landet, men den rådende politikken er altså å forsøke å sulte dem ut

Det er en kamp regjeringen kommer til å tape, og motstanden går langt inn i regjeringspartiene. AUF har snudd, og en av SVs lederkandidater - Heikki Holmås - støtter også en endring av politikken.

Les også: AUF vil la asylsøkere jobbe

Men Justisdepartementet, anført av statssekretør Pål K. Lønseth, står steilt på sitt: - Når jeg likevel synes at dette er et dårlig forslag, er det fordi jeg mener at det vil undergrave asylsystemet og føre til en inkonsekvent og urettferdig asylpolitikk, mener han.

Du kan lese hele uttalelsen her: Undergraver asylpolitikken

Norge har en formue alle andre land misunner oss. Vår velstand og våre velferdsordninger er en magnet på økonomiske flyktninger fra  hele verden. Det er opplagt at vi ikke har plass til alle, og det er bred enighet om å prioritere folk som er forfulgte eller som har særlig tilknytning til Norge.

Det er også bred enighet om at folk som har fått avslag, må sendes ut av landet.

Problemet er de tusenvis av menneskene som har fått avslag på asyl, men som vi ikke kan tvangsreturnere - enten fordi vi ikke vet hvem de er (papirløse) eller fordi hjemlandene ikke vil ta imot dem. De er ureturnerbare. Vi bruker ikke tvang for å få dem ut av landet, men den rådende politikken er altså å forsøke å sulte dem ut. Problemet er bare at det ikke virker - trolig fordi det er bedre å leve under jorden i Norge enn på gaten i Somalia.

Resultatet er tigging, kriminalitet og uverdige forhold.

De får altså lov til å bli i Norge, men forbys å arbeide og forsørge seg selv. Var det noen som snakket om en inkonsekvent asylpolitikk?

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar