hits

Åpner for blågrønn regjering

Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn fikk stort flertall for å at Venstre kan gå inn i en regjering med Fremskrittspartiet. Foto: Unge Venstre.

Et stort flertall i Unge Venstre ønsker at morpartiet åpner for å regjere sammen med Fremskrittspartiet. Er det første oppmykning mot en blågrønn regjering etter 2013?

På meningsmålingene er det stort flertall for en borgerlig regjering.

Likevel har det vært en fjern drøm for de som ønsker de rødgrønnes avgang på grunn av steile fronter mellom de borgerlige partiene:

  • Frp krever å sitte i regjeringen
  • KrF og Venstre sier nei til Frp
  • Høyre vil samarbeide med alle

For statsminister Jens Stoltenberg har dette vært en ønskedrøm. Som han vittig nok har fomulert det: - Vi kritiseres for ikke å ha en plan B. De borgerlige har ikke en plan A engang.

På meningsmålingene er det stort flertall for en borgerlig regjering.

Men nå kan det komme endringer. Frp er mer ydmyke etter et elendig valg, og med styrkeforholdet på blågrønn side fremstår Høyre som det dominerende partiet. Det har lenge vært kjent at sentrale enkeltpersoner i de blågrønne partiene har forsøkt å tine opp frontene, og nå tar Unge Venstre bladet fra munnen:

- Den største trusselen mot en fremtidsrettet miljøpolitikk og en anstendig innvandringspolitikk er en mindretallsregjering som gir Arbeiderpartiet spillerom. En mindretallsregjering bestående av Høyre og Frp vil gjøre det vanskelig å finne innflytelse for Venstre i nettopp disse sakene selv om man inngår et borgerlig budsjettsamarbeid. Dette er en selvstendig grunn til å søke regjeringsdeltagelse etter valget i 2013, og å ønske et samarbeid med alle borgerlige partier, heter det i en resolusjon som ble vedtatt med stort flertall på Unge Venstres landsmøte i helgen.

Du kan lese hele uttalelsen her: Norge trenger en liberal regjering

Norge trenger i hvertfall klare regjeringsalternativer. Velgerne er opptatt av utfordringer i sin hverdag, og hvordan politikerne har tenkt å løse dem. Der er mer opptatt av politiske saker enn av partitaktikk. Foran neste valg vil de vite hva som er alternativet til fortsatt rødgrønt styre.

Nå er det det ikke uvanlig at velgere går mot sentrum og det som forener i ekstreme situasjoner som perioden etter 22. juli.

Både SV/Rødt og Frp opplevde velgerflukt. Det er slett ikke sikkert at den tendensen varer til neste valg.

Men det endrer ikke på den største utfordringen for de borgerlige, nemlig at velgerne ikke forstår hvorfor partilederne ikke klarer å lage et troverdig flertallsalternativ.

Les også bloggen: Frp inn i varmen

Velgerne hopper mellom partiene, mens KrF og Venstre fremstiller det som enorme forskjeller i politikk mellom disse partiene og Fremskrittspartiet.

Det er dette verdensbildet Unge Venstre rokker. Uttalelsen i helgen åpner for at man tar stilling til en regjeringsdannelse basert på politikk, ikke på å vende ryggen til Frp.

Men det kommer ikke gratis:

? Venstre skal delta i enhver borgerlig regjering som fører en anstendig innvandringspolitikk, en ansvarlig økonomisk politikk, demping i offentlig pengebruk og en god miljøpolitikk.

I første omgang vil kampen stå internt i Venstre. Der er skillelinjene geografiske: Venstre i Oslo har samarbeidet med Frp - mens Venstre i Hordaland er klart mer skeptiske.

Utfallet er ikke gitt, og dersom Venstre åpner dørene for Frp, vil neppe KrF-leder Knut Arild Hareide stå i veien.

Det går mot spennende årsmøter i sentrumspartiene.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar