hits

Norge, et oljesmurt Hellas

Å bruke eller ikke bruke, det er spørsmålet.

Statsminister Jens Stoltenberg advarer mot skatteletter og viser til Hellas. Men den største likheten er politikere som bruker for mye penger.

- Er det noe vi har lært av den internasjonale gjeldskrisen, så er det at vi ikke kan ha skattenivå som i USA og en velferdsstat som i Norge, sa Stoltenberg under trontaledebatten.

Vi trakk vinnerloddet, og oppfører oss deretter. Det går fordi vi hvert år selger unna arvesølv og lever av avkastningen

Det stemmer i mange land, men ikke i Norge. Når statsbudsjettet legges frem senere i denne uken, vil vi fortsatt bruke 130-140 oljemilliarder hvert eneste år for å finansiere Stortingets pengebruk.

Norge klarer på ingen måte å finansiere velferdsstaten med skatt og avgifter. Uten avkastningen fra oljefondet ville vi vært i samme katastrofale gjeldsspiral som de fleste landene rundt oss.

Vi trakk vinnerloddet, og oppfører oss deretter. Det går fordi vi hvert år selger unna arvesølv og lever av avkastningen. Det er for øvrig ingen partier på Stortinget som står for noen annen politikk heller.

De første lekkasjene tyder på at statsbudsjettet blir nøkternt, men ikke stramt. Finansminister Sigbjørn Johnsen holder igjen, men trygder og andre vedtatte ytelser gjør at utgiftene stiger likevel. Det blir neppe rom for store reformer i årets budsjett.

Samferdsel blir nok en av vinnerne, kanskje også skole, og man kommer ikke unna ekstra penger til politiet etter sommerens terrorhandlinger. Ellers blir det nok ganske grått, og det er liten grunn til å tro at formueskatten blir avskaffet i dette budsjettet.

Trolig er et grått og nøkternt budsjett det Norge trenger nå. Oljeprisen har falt markant de siste månedene, børsene likeså, og gjeldskrisen i Sør-Europa er ikke over. Det er fornuftig å ruste seg mot litt tøffere tider i 2012, og da må man ikke brenne av kruttet for tidlig.

Men dagens lave rente er det lite Norges Bank kan gjøre for å stimulere økonomien, dersom det skulle trengs.

Finansministeren er en nøktern mann, og budsjettet er nok i hans ånd. De eneste som blir skuffet, er velgerne. Men det er lenge til neste valg.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar