hits

Moralens voktere

Frp-politiker Bård Hoksrud gjorde sitt livs feilgrep, men har fått mer enn nok nå.

Frp-politiker Bård Hoksrud gjorde sitt livs dumhet, men rettferdiggjør det massiv skandalisering i alle landets medier?

Med skjult kamera avslørte TV 2 at stortingsrepresentanten kjøpte sex i Riga. Konfrontert med opptakene innrømmet mannen forholdet, beklaget sine handlinger, trakk seg fra alle verv i partiet, og har allerede vedtatt en bot på 25.000 kroner for lovbruddet.

La den som er ren, kaste den første sten

Mot strømmen av offentlig fordømmelser er det en mann som har våget å ta Hoksrud i forsvar. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg advarer mot konveksensen av alle steinene som nå kastes mot et medmenneske:

- Jeg kan ikke se at det Bård Hoksrud har gjort skal få slike konsekvenser for både han og hans familie, når han nå blir satt inn i en offentlig gapestokk, sier Forsberg til Nettavisen.

Les saken: - Det er lett å knuse et medmenneske

Saken har minst tre sider - den handler om moral, juss og dimensjonering.

Kjernen er at en person i Norges lovgivende forsamling bryter lover han selv har vært med på å behandle. Det er ikke bra, men han er neppe alene. Norge er et gjennomregulert samfunn med lover mot det aller meste, og det er rimelig å anta at en rekke stortingsrepresentanter bryter lover hver eneste dag.

Når straffen er så lav som et forelegg på 25.000 kroner, så er det uttrykk for at lovgiverne mener at brudd på sexkjøpsloven ikke er et svært alvorlig lovbrudd.

I formildende retning kommer også at Frp var imot sexkjøpsloven. Det er altså ikke tale om en forskjell på liv og lære. Hadde saken dreid seg om en SV-politiker som kjempet for loven, ville den vært mer alvorlig. Politikere lever av velgernes tillit til at de lever som de predikerer.

Dermed kommer vi til dimensjoneringen. Rettferdiggjør Hoksruds handlinger at han personlig, og ikke minst familien hans, nå gjennomgår et personlig mareritt etter å ha vært på topp i alle landets medier i ett døgn?

Pressens kommentatorer svarer egentlig ja på det spørsmålet. Men kommentarene fra folk flest tyder på at svært mange mener at media i denne saken har gått altfor langt. Det samme mener fremtredende ledere i Fremskrittspartiet. De siste kan nå la handling følge ord ved å tilgi Hoksruds lovbrud og ikke behandle ham som en spedalsk i Stortinget.

Eller som den heter i Bibelen: "La den som er ren, kaste den første sten".

Bård Hoksrud er ikke den første på Stortinget som har brutt loven. Han er heller ikke den første som har utvist dårlig dømmekraft i seksuelle affærer. Fremskrittpartiet er heller ikke det eneste partiet som har belastende sexsaker å håndtere. Både SV, Høyre og Arbeiderpartiet har tilsvarende, og kanskje mer alvorlige, saker å stri med.

Normalen i disse sakene er å omtale dem anonymt til dom felles. I den ferskeste saken nevnes heller ikke partitilhørigheten for ikke å identifisere en ordfører som er siktet for sexmisbruk av en mindreårig. Det er viktig å nevne at anonymiseringen også verner det mulige offeret fra å bli identifisert.

Hoksrud fortjener heder for at han innrømmet forholdene, beklaget, og la kortene på bordet.

Han fortjener kritikk for sine handlinger, men det er mer enn nok nå.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar