hits

Strutsepolitikk mot asylsøkere

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er inkonsekvent å gi asylsøkere avslag med en hånd, og skattekort med den andre.

Norge lar asylsøkere bli i landet, selv etter å ha fått avslag. Men så de skal sultes inn i svart arbeid og kriminalitet.

- Vi kan ikke gi folk avslag på asylsøknaden med en hånd, og skattekort med den andre, sa statsminister Jens Stoltenberg i den avsluttende partilederdebatten før valget.

Men vi kan altså gi dem reisepass med en hånd, og la dem bli med den andre?

Så inkonsekvent er nemlig norsk innvandringspolitikk. Resultatet er - forutsigbart nok - svart arbeid og kriminalitet.

Det er noe dypt inkonsekvent i at vi sier nei til asylsøknader, når vi samtidig har å gjøre med regimer som nekter å ta imot sine egne innbyggere.

Med TV 2 på hjul gjennomførte Skatt Øst, Politiet og Arbeidstilsynet i går en razzia hos bilvaskere på Oslos østkant.

Les også: TV 2 ble med på skatterazzia: Ulovlige bilvaskere hadde slavekontrakter.

Flere av bilvaskerne ser ut til å være kurdere fra Nord-Irak. De har fått avslag på sine asylsøknader, men er såkalt ureturnerbare.

I praksis betyr det at de heller vil leve svart i Norge enn å reise tilbake til et krigsherjet hjemland.

Norske myndigheter har ikke hjerte til å sende dem hjem, men lukker øynene for at de lever som slaver under jorden.

Samtidig sitter 25 palestinere i en teltleir utenfor Kulturkirken Jakob i Oslo. "To år i Norge, men lever på gata", heter det på et av bannerne deres.

Felles er at ingen nordmann med vettet i behold frivillig vil flytte og bosette seg på Vestbredden eller i Nord-Irak (eller for den saks skyld i Ethiopia, som tidligere har vært i fokus i lignende saker).

Det er noe dypt inkonsekvent i at vi sier nei til asylsøknader, når vi samtidig har å gjøre med regimer som nekter å ta imot sine egne innbyggere.

Men det viktigste er at vi ikke kan fortsette å late som om disse tusenvis - eller kanskje titusenvis - av menneskene er her i landet.

Vi kan ikke forbauses over at de samme menneskene vil gjøre hva de kan for å holde seg i live. Og når den lovlige måten å tjene penger er stengt, finnes det bare svart arbeid, tigging og kriminalitet igjen.

Enten får vi gi dem avslag og tvangsutsende dem - eller så får vi innse at de er her, og legge forholdene til rette for at de kan brødfø seg selv og betale skatt.

Den verste saken gjaldt ethioperne som har vært i Norge i en årrekke, og som hadde fått skattekort og som både arbeidet og betalte skatt. Da det fornuftige smutthullet ble oppdaget, svarte myndighetene med å ta fra dem skattekortene.

Tilbake til vaskerazziaen. Skatt Øst, Arbeidstilsynet og Politiet har selvsagt visst lenge at bilvaskerne arbeider svart, men i går var det på tide å demonstrere handlekraft for å hindre "utnytting av mennesker uten oppholdstillatelse", som det het i TV 2s innslag.

Er det noen som tror at disse menneskene nå reiser hjem?

Eller er det mer sannsynlig at de igjen går under jorden og dukker opp igjen i andre svarte jobber eller i kriminalstatistikken?

Ulykken er at dette er mennesker som arbeider hardt - riktignok for en luselønn.

Det moralsk riktige er å legge forholdene til rette for at de kan arbeide lovlig og betale skatt. Selv om de senere kan returneres, så vil de returnere med fersk arbeidserfaring og en bedre økonomi.

Det må da være bedre for alle parter enn å fortsette med en inhuman strutsepolitikk?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar