hits

Slakteren Stein Erik Hagen

Orkla-hovedeier Stein Erik Hagen er bedre til å selge enn til å kjøpe og bygge. Foto: Scanpix.

Stein Erik Hagen har solgt  til utlandet for 70 milliarder kroner. Nå skal Orkla konsentrere seg om merkevarer.

Investor Stein Erik Hagen får så hatten passer, nesten uansett hva han foretar seg.

Han er en yndet fiende for venstresiden etter sin klaging på det norske skattenivået - samtidig som han uttrykte at venstresiden egentlig er fordekte sosialister.

I Orkla, derimot, har han nedkjempet alle motstandere.

Samtidig er tidligere eiendeler lempet ut og solgt til utlandet.

Spesielt vellykket har det ikke vært, hvis vi ser på aksjekursen. De to siste årene har Orkla-kursen falt 11,3 prosent, mens børsindeksen OSEBX har steget 13,4 prosent i samme periode.

Dermed gjør Hagen klart for et nytt utsalg, og han får ros i aksjemarkedet.

Les også: Goldman Sachs anbefaler Orkla-aksjen

Hagens største feil i Orkla er enorme tap på solselskapet Rec. Samtidig har han forvandlet Jens P. Heyerdahls livsverk til noe helt ugjenkjennelig. Under Heyerdahls periode hadde Orkla fantastisk verdistigning som et såkalt konglomerat. Dengang var Orkla en salig blanding av industriselskapet Borregaard, en betydelig finansdivisjon, og flere av landets fremste merkevarebedrifter.

Så falt egenrådige Heyerdahl for sitt eget grep, og eierne tok makten. Inn kom Stein Erik Hagen, og ut forsvant lønnsomme biter av konsernet.

Kongstanken nå er å selge unna aksjeporteføljen og industrisatsingen, og sitte igjen med Orkla som et rent merkevareselskap.

LO-leder Roar Flåthen raser, og sier at Hagen ikke er noen industribygger - men en rå kapitalist.

Det er riktig.

Hagen er ingen industrialist, han er en handelsmann som har blitt rik på å kjøpe og selge.

Problemet med Orkla er at det som er godt for Stein Erik Hagens lommebok ikke nødvendigvis er godt for Orkla.

Til nå har Orkla under Hagen vært flinkere til å selge enn til å kjøpe. Det er liten grunn til å tvile på at Orkla vil klare å kvitte seg med virksomheter som Borregaard, Rec og Sapa - og få inn kanskje 30 milliarder kroner i kassen.

Det er ikke noe galt i å selge virksomheter, og det kan meget godt tenkes at industribedrifter som Borregaard og Sapa får en bedre fremtid hos andre eiere enn kjøpmannen Stein Erik Hagen.

Men det er ikke noen stor prestasjon å slakte et industrikonsern. Den store prestasjonen ligger i å bygge ny virksomhet. Orkla har en fantastisk god merkevaredivisjon, og med 30 ny milliarder i kassen har den et glimrende utgangspunkt for å bygge noe stort.

Men foreløpig har jeg større tro på at pengene havner som utbytte på Stein Erik Hagens bankkonto.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar