hits

Valgets vinner og taper

Høyres Erna Solberg blir valgets vinner - Siv Jensen blir taperen. Foto: Håkon Mosvold, Scanpix.

Høyre blir valgets store vinner, Frp den store taperen.

Alt tyder på en forferdelig natt for partilederne på høyre og venstre fløy. Mirakler skal til hvis ikke SVs Kristin Halvorsen og Frps Siv Jensen må bruke natten på å forklare sterk tilbakegang.

Like klart er at Høyre-leder Erna Solberg blir nattens dronning. Ifølge snittet av meningsmålinger (pollofpolls.no) ligger Høyre an til 25,6 prosent, eller en fremgang på 6,3 prosent.

Kilde: Pollofpolls.no

Forklaringen er trolig en slitasje for den rødgrønne regjeringen. Både SV og Senterpartiet går tilbake, mens Arbeiderpartiet har en ørliten fremgang i forhold til valgresultatet i 2007. Dersom ikke sympatistemmer og mobilisering i siste øyeblikk gir store utslag, blir valgresultatet en klar høyrevind i forhold til valget i 2007.

Gjennomsnittet av de siste meningsmålingene spår dette utfallet:

  • Oslo: Borgerlig fremgang, fortsatt blått byråd
  • Stavanger: Klar seier til de borgerlige
  • Bergen: Borgerlig fremgang, fortsatt blått flertall.
  • Trondheim: Rødgrønn seier tross litt tilbakegang.
  • Tromsø: Knapp rødgrønn seier, kan bli dødt løp.

Dessuten en liten lokal spådom for Drammen: Glem tanken om at Drammen får Masud Gharahkhani fra Ap som ny ordfører!

Årets valgkamp har vært nedtonet og tildels kjedelig. Gamle saker som skole, helse, eldreomsorg og innvandring har vært temaer, men noe av energien har vært borte fordi politikerne har vært enige om å tone ned retorikken etter terroraksjonene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Dette har trolig et polariserende og konfronterende parti som Frp tapt på, mens det blir spennende å se om valgdeltakelsen virkelig blir så høy som valgforskerne tror.

Norge har hatt lav og fallende deltakelse ved de siste lokalvalgene. Ved de fire siste valgene har bare mellom 59 og 63 prosent stemt ved kommunevalget, og deltakelsen er enda lavere i fylkestingsvalget.

Årets valgkamp har vært kjedelig. Det skulle tilsi en lav valgdeltakelse. På den annen side kommer formaningene om å stemme for å slå ring om demokratiet etter Utøya.

Valgets kval for hjemmesitterne, altså.

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar