hits

Unødvendig sympati-krangel

AUF-leder Eskil Pedersen mener det er udemokratisk å hevde at Ap får sympatistemmer. Foto: Henrik Arneberg, Nettavisen.

AUF-leder Eskil Pedersen anklager ordfører Fabian Stang for å være er udemokratisk når han tror Ap får sympatistemmer etter Utøya-massakren.

Vi går inn i valgkampens siste uke, og nå er åpenbart silkehanskene lagt bort: - Jeg mener det er et utrolig udemokratisk budskap å stadig gjenta at det handler om sympatistemmer, sier Eskil Pedersen til VG Nett.

Terrorangrepene den 22. juli førte til store menneskelige lidelser, og det var en naturlig reaksjon å føle sympati for de som var berørt.

I dagene etter drapene økte Arbeiderpartiets oppslutning med 11 prosent. Det var ikke fordi folk flest fikk øynene opp for at de egentlig var Ap-velgere, men et uttrykk for sympati.

- Etter sånne hendelser får man sympatistemmer, det er en den av realiteten, og det får vi forholde oss til, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til VG Nett.

Så veldig udemokratisk er ikke den analysen. Den deles for øvrig  av alle valgforskere og kommentatorer som har uttalt seg.

Likevel er det et spørsmål om denne debatten overhodet har noe for seg. Ingen kjenner velgernes innerste tanker og motivasjon.

Kanskje får også ordfører Fabian Stang sympatistemmer for sin håndtering av saken.

Det var helt klart en sympatibølge for Arbeiderpartiet rett etter Utøya.

Like åpenbart har effekten avtatt etterhvert som hverdagen og valgkampen får prege mediebildet.

Det kan man blant annet se her:  Målingene siste fem uker

De fleste av oss stemmer i en miks av mange ulike inntrykk. Det gjelder spesielt i lokalvalg, der valg mellom enkeltpersoner kan være viktigere enn ideologiske forskjeller mellom partiene.

Kilde: Pollofpolls.no

Nettavisens forside har hver dag en grafikk hvor vi viser gjennomsnittet av ulike meningsmålinger (i samarbeid med pollofpolls.no). Ser vi den over tid de ukene, så faller Arbeiderpartiet - mens Høyre øker.

Likevel ser både Høyre og Arbeiderpartiet ut til å gjøre et godt valg.

Høyres fremgang er i tråd med gallupene før Utøya, mens Arbeiderpartiet fikk flere sympatisører etter terroraksjonene.

Siden har gallupene nærmet seg tendensen før valget.

En naturlig analyse er at velgerne er på vei tilbake dit de var før 22. juli. Valgkampen har fått frem vesentlige forskjeller i synet på særlig skole og eldreomsorg, og i Oslo handler valget også om man vil ha Fabian Stang eller Rune Gerhardsen som ordfører de neste fire årene.

Den største demokratiske seieren etter Utøya vil være at så mange som mulig stemmer etter modne overveielser og med god innsikt i hva partiene og kandidatene står for.

Årets valgkamp har vært kort, men saklig. Det er ingen grunn til å forhåndsstemme, ennå er det god tid til å gjøre seg opp en mening.

Mitt råd til Eskil Pedersen og Fabian Stang er at de bruker den siste uken på å formidle sitt syn på politiske saker, og forteller klart hvordan de vil forandre samfunnet de neste fire årene.

Å granske hjerte og nyrer på velgerne har lite for seg. Omtrent like lite som å anklage andre for å være udemokratiske når de påpeker helt åpenbare sammenhenger.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar