hits

Dropper å bygge ut E18

Heller ny t-banetunnel enn ny E18 vestover, mener SV. Foto: Lars Wærstad, Nettavisen.

Oslo-politikerne var samleet om en storstilt veiutbygging, men nå sprekker enigheten: Ap og SV vil ikke bygge ut E18 vestover.

Den såkalte Oslopakke 3 var et stort politisk kompromiss som skulle sikre både kollektivtransport og nye veier i hovedstadområdet - finansiert av både offentlige penger og bompenger.

SVs ordførerkandidat Marianne Borgen vil skrinlegge store veiprosjekter. Foto: SV.
Men nå sprekker enigheten. Ifølge NRK vil Arbeiderpartiet og SV skrinlegge store veiprosjekter for å bygge ut t-banenettet.

- Det viktigste for Oslo SV er at vi få ren satsing på kollektivtransport, sier SVs ordførerkandidat, Marianne Borgen, til NRK.

Dette er er dårlig nytt for bilistene som stamper i kø fra Asker og Bærum hver morgen.

Men SV stanser ikke der. Partiet vil også stanse planene om å legge tunnel under Røa og flytte Mosseveien under jorda.

Pengene partiene frigjør fra vei skal inn i en planlagt 10 milliarders t-banetunnel mellom Tøyen og Majorstua i Oslo.

Det vil i så fall øke kapasiteten i rushtrafikken på t-banen, men det er en mager trøst for pendlerne inn til jobb i hovedstaden.

En av årsakene til pengemangelen er budsjettsprekk i Bjørvika. Statens vegvesen har varslet at Bjørvika sprekker med ytterligere 600 millioner kroner, og at endel av disse pengene må taes fra planlagte utbyggingen andre steder.

For befolkningen i hovedstaden er det synd at politikernes vilje til kompromisser nå sprekker opp. Med den befolkningsveksten hovedstaden vil få fremover, må vi bygge ut både veisystemet og t-banen.

Dette forutsetter bidrag fra både stat, kommune og fra bilistene.

Men for at det skal bli en realitet, må politikerne i Oslo og i nabokommunene lage en samlet plan - tuftet på kompromisser. Hvis ikke blir de lette ofre for samferdselspolitikere fra andre steder av landet, som ofte før.

Med utspillet om å vrake E18, Røa-tunnelen og Mosseveien er vi tilbake til utgangspunket, og resultatet kan fort bli at Oslo stiller bakerst i køen nå veimilliardene utdeles etter forhandlinger på bakrommet på Stortinget.

SISTE: Foreløpig er det uklart om Arbeiderpartiet er med på SVs utspill, og Akershus SV går også ut mot partitoppen i Oslo.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar