hits

PST overså terrorvarsling

PST-sjef Janne Kristiansen frikjente PST allerede fire dager etter terroraksjonene. Foto: Scanpix.

PST ble advart om at Anders Behring Breivik kjøpte deler til en bombe fire måneder før terrorangrepet på regjeringskvartalet og Utøya.

PST-sjef Janne Kristiansen var raskt ute for å frikjenne PST etter massedrapene på 77 personer: - Jeg tror ikke engang Stasi-Tyskland ville fanget opp denne personen, uttalte hun til Aftenposten fire dager etter aksjonen.

PST-sjef Janne Kristiansens tidlige frikjennelse av seg selv og sin organisasjon fremstår som forhastet

Allerede da ville PST tjent på en mer ydmyk og selvransakende holdning.

I ettertid har Janne Kristiansen beklaget ordbruken om Stasi-Tyskland, men ikke selv-frikjennelsen: - Vi kommuniserte at vi til da ikke hadde funnet noen klare feil. Men vi skal evaluere oss selv, se om vi har gjort noe feil. Det har vi gjort fra første stund. Etter angrepet hadde jeg en tanke i hodet: hvor har vi bommet, sa hun til VG 12. august.

Les også: Kunne de avslørt massemorderen?

PST innrømmet tidlig at de hadde massedrapsmannens navn i sine arkiver, men hevdet at det var en bagatellmessig tollrapport for en handel på en hundrelapp.

Faksimile: Bergens Tidende.
Det viser seg å være en bagatellisering og bortforklaring. I virkeligheten fikk PST tips allerede i mars om Breivik fra den internasjonale antiterror-aksjonen «Global Shield». Dette er noe helt annet enn å fremstille det som nærmest en rutinemessig melding fra det norske tollvesenet.

Aksjonen ble ledet av FN, Interpool og 70 medlemsland - og advarslene ble tatt alvorlig i mange andre land, noe som førte til at 22 halvferdige bomber ble beslaglagt og 18 personer arrestert, ifølge Bergens Tidende.

Advarselen gikk både til PST og til Direktoratet for Sivil Beredskap, uten at Anders Behring Breivik kom på radaren.

Les også saken: Fikk terrortips om Breivik i mars

- Det er merkelig at PST ikke klarte å sette sammen den informasjonen de hadde om Anders Behring Brevik, hans relativt ekstreme ytringer på internett og hans innkjøp av kjemiske produkter som kan inngå i bombeandeler samt ammoniumnitat - som også er et potensielt bombemateriale, sier advokat Arild Humlen til Nettavisen. Han er leder for Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg og har tidligere kritisert PST i kjølvannet av terrorsaken.

PST-sjef Janne Kristiansens tidlige frikjennelse av seg selv og sin organisasjon fremstår som forhastet når man vet at de ikke bare ble tipset om Breivik - men at de også hadde mulighet til å koble tipset til andre offentlige opplysninger:

  • Breivik skaffet seg 5.700 Facebook-kontakter  til ekstremister over hele verden.
  • Han har postet islamfientlige innlegg på flere nettsteder PST burde kjenne til.
  • I våpenregisteret stod han med en pumpehagle, en pistol og en jaktrifle.

Også forberedelsene til terroraksjonene etterlot spor. Massedrapsmannen måtte skaffe seg unormale kvanta av ulike kjemikalier, legemidler, kunstgjødsel og verktøy ? samt ammunisjon, lyddemper, magasiner og hurtiglader.

Til nå fremstår terroranslagene som en historie hvor det meste sviktet i det offentlige apparatet. Det er en systemsvikt som ikke må vendes til en kritikk av enkeltpersoner både i politi og redningsapparat som gjorde en formidabel jobb under forferdelige omstendigheter.

Ansvaret for bombeeksplosjonen og den nådeløse og brutale nedskytingen på Utøya er Anders Behring Breiviks - og hans alene.

Men vi må verge oss mot ekstreme og hatefulle ensomme ulver, og da må vi lære av hva som gikk galt.

En slik selvransakelse begynner ikke med en total og forhastet frikjennelse, slik PST-sjef Janne Kristiansen gjorde.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar