hits

Fjordman sprekker i lyset

Massedrapsmannen fikk inspirasjon ved å lese skriftene til bloggeren kjent som Fjordman. Foto: Scanpix.

Den anonyme bloggeren «Fjordman» er avslørt og avhørt av politiet. Hvordan vi behandler ham, er en test på om Norge virkelig er et åpnere samfunn.

Kort fortalt mener Fjordman at muslimene er i ferd med å overta Europa, og at vi går mot en sivilisasjonskrig. Han vil ha Norge ut av Schengen-samarbeidet og EØS, og begrense innvandringen.

Men i motsetning til mange av sine meningsfeller, klarer bloggeren å skrive hva han mener uten å bruke skjellsord og trusler: - Og jeg har aldri direkte opfordret til vold, hevder han intervju med VG.

I dag står han frem som 36-årige Peder Are Nøstvold Jensen fra Ålesund: -  Det er helt vilt og forferdelig uhyggelig, sier han i en kommentar til at massedrapsmannen brukte skriftene hans som inspirasjonsskilde.

Ifølge avisen har han mastergrad i kultur og teknologi ved Universitetet i Oslo og har studert arabisk ved universititet i Bergen og ved American University i Kairo.

Nå er han avhørt av politiet i forbindelse med bomben i regjeringskvartalet og skytingen på Utøya som kostet 77 menneskeliv.

Nøstvold Jensen kommer til å gå under jorden på ubestemt tid: - Man kan skrive for og imot EU, og det kan være veldig pasjonert, men man får vanligvis ikke drapstrusler. Er man islamkritisk, får man det, sier 36-åringen.

Nøstvold Jensens mest kjente bok er Defeating Eurabia, eller Slik slår vi Eurabia (et Europa overtatt av arabere), og han har vært svært aktiv på en rekke obskure nettsteder under pseudonymet Fjordman.

Her er han vært svært negativ til norsk innvandringspolitikk og spesielt aggressiv mot de rødgrønne partiene, og han mener at politikere og journalister er landsforrædere.

- Det eneste prinsippet i multikulturalismen er at alle skal få beholde sin kultur, utenom innfødt nordmenn. Det betyr at man skal oppløse etniske nordmenn som gruppe. Det er ganske grovt, sier Peder Are Nøstvold Jensen fra Ålesund til VG.

Politiet opplyste i går at de må vurdere om forfatteren har medvirket til Utøya-massakren med sine skriverier.

Samtidig må vi nedkjempe tendenes til å demonisere alle som har en restriktiv holdning til innvandring, og som er kritiske til islam. Men vi bør forlange at de ytrer seg under fullt navn for å bli tatt alvorlig, og at de fremmer forslag - ikke bare synsing.

Les også bloggen: Tankeløst om innvandring 

Det er en broget forsamling som nå står frem som forsvarere av «det norske», og de står i skarp kontrast til de flotte unge menneskene som vi daglig begraver etter massakren på Utøya.

På den ene siden idealistiske ungdommer som kjemper for sine meninger med entusiasme og åpenhet - på den andre siden anonyme, hatefulle personer som mumler i mørket og skriver ondskapsfulle meldinger på nettet.

I går fikk vi høre Demokratenes ordførerkandidat i Kristiansund, Håvar Krane, i et skjult opptak på TV 2 der han drømmer om å drepe regjeringsmedlemmer med samme pistol som Anders Behring Breivik.

Krane er angivelig leder for Norwegian Defence League (NDL), der Anders Behring Breivik var aktiv en stund.

Da Krane ble dratt ut i lyset av TV 2 og konfrontert med sine uttalelser, la han seg flat. Krane skal nå etterforskes av politiet.

Det er menneskelig å føle sinne og avsky for de anonyme figurene som dannet bakteppet for massedrapsmannens fanatiske holdninger.

Men ikke la oss glemme oppfordringene fra statminister Jens Stoltenberg og Oslo-ordfører Fabian Stang om at vold skal møtes med mer åpenhet og mer demokrati.

Det var ikke drapsmannens meninger som drepte, det var hans handlinger.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar