hits

Valget burde vært utsatt

Er det mulig å gjennomføre et lokalvalg bare noen uker etter at Norge har hatt en nasjonal sørgedag for ofrene? Foto: Scanpix.

Er det mulig å gjennomføre et fritt lokalvalg bare noen uker etter at Norge har vært rammet av en nasjonal tragedie?

De neste dagene skal Norge begrave de 77 ofrene etter bombingen av regjeringskvartalet og skytingen på Utøya.

Vi skylder ofrene for den verste terroraksjonen i moderne tid at Norge stopper opp, flagger på halv stang, og at våre tanker er helt andre steder enn i kommunepolitikken i denne perioden.

Derfor er lederne for de politiske partiene på Stortinget enige om å utsette lokalvalgkampen til 15. august.

I går opplyste statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen, med støtte fra de andre partiene, har bestemt at det skal bli en nasjonal sørgedag søndag 21. august.

Forståelig nok ønsker ingen å begynne den politiske kampen mens landet ennå er i sorg. Det er upassende å diskutere budsjetter og lokale kampsaker samtidig som pårørende over hele landet begraver flotte ungdommer som ble kaldblodig drept av en brutal og fanatisk drapsmann.

Slik situasjonen er i Norge nå, mener jeg at det ville være riktig å utsette lokalvalget så lenge som mulig.

Samtidig må vi ikke glemme at angrepene på regjeringskvartalet og Utøya rammet det demokratiske Norge, og selve systemet hvor politisk aktivitet gir velgeroppslutning og flertall for å gjennomføre vedtak i byråkratiet.

Det store spørsmålet er om tiden som er igjen til kommune- og fylkestingsvalget den 12. september er tilstrekkelig til å sette lokale valgkampsaker på dagsorden.

Valgloven sier at det er regjeringen i samråd med Kongen som setter valgdagen, og at den siste tenkelige dagen er mandag 26. september.

Jeg har ikke funnet noen bestemmelser om å utsette valgdagen, men det har skjedd i mange andre land som har vært rammet av helt spesielle nasjonale katastrofer.

Slik situasjonen er i Norge nå, mener jeg at det ville være riktig å utsette lokalvalget så lenge som mulig.

Kommunestyrene vi snart velger, skal avgjøre lokale spørsmål de neste fire årene.

Partilederne vil ikke drive valgkamp før i slutten av august - bare noen få uker før velgerne går til valglokalene. Foto: Scanpix.

Slik tidsskjemaet nå ser ut, vil den intense valgkampen kun vare i snaut tre uker. Vi risikerer at enkeltsaker får dominere, og at stemningsbølger gir store utslag.

Samtidig skylder vi ofrene for bombingen av regjeringskvartalet og skytingen på Utøya at vi vender hver sten i det som skjedde, og fortsetter etterforskningen av drapsmannens forberedelser. Det vil naturlig nok pågå helt til valgdagen.

Akkurat nå strømmer sympatisører til Arbeiderpartiet, men lokalt kan andre politikere har markert seg. Oslos ordfører Fabian Stang har eksempelvis høstet mye respekt for sin håndtering av katastrofen som rammet byen hans.

Den siktede terroristen slo til fordi han ikke har tro på demokratiske prosesser. Han vendte ryggen til samtlige norske partier, inkludert Fremskrittspartiet. Hans støttespillere er anonyme.

Et norsk valg står for det motsatte. Vi ønsker offentlig debatt om brennende lokale saker, og at innbyggerne velger sine representanter av overbevisning og med kunnskap.

Da er det uheldig hvis valgkampen blir kort, intens og uheldig - uten tid til refleksjon og ettertanke.

Min konklusjon er at lokalvalget burde vært utsatt så lenge som mulig.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar