hits

Obama hangler videre

USAs president Barack Obama har svelgt mange kameler for å få istand en gjeldsavtale. Foto: AFP/Scanpix

Veksten i USA er mye svakere enn antatt, men nå kan i hvert fall landet fortsette å låne penger.

De fleste analytikerne ventet at republikanerne og demokratene skulle bli enige, og de fikk rett.

I dag stiger børsene over hele Europa på nyheten om at USA kutter offentlige utgifter med 1000 milliarder dollar de neste ti årene, og hever gjeldstaket med over 2000 milliarder dollar.

Her kan du følge børsene: Markedsoversikt

Det store spørsmålet nå er om de internasjonale ratingbyråene lar være å nedgradere USA: - Avtalen hindrer amerikansk mislighold i første omgang, men er likevel ingen garanti for at USA beholder sin kredittrangering, skriver Maren Romstad i DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Den politiske konflikten i USA har gått mellom demokratenes ønske om å heve skattene og republikanernes alternativ, som er utgiftskutt.

Løsningen ble en seier for republikanerne. President Barack Obama har akseptert at det ikke kommer skatteøkninger i denne omgang.

- En stor seier for republikanerne, mener liberale Washington Post.

- Begge parter har skrammer, mener New York Times.

- Avtalen vil avverge et katastrofalt statlig mislighold, øyeblikkelig og kanskje ut 2012. Resten av avtalen er en nesten fullstendig kapitulasjon for utpresningskravene fra republikanske ekstremister. Det vil ramme tiltak for middelklassen og de fattige, og hindre en økonomisk bedring, skriver New York Times på lederplass.

Den amerikanske staten ville gått tom for penger til å betale sine regninger en eller annen gang mellom nå og 10. august, ifølge ulike anslag.

Uten en avtale om å ta opp nye lån, ville finansmarkedene gått inn i en krise. Derfor var det ventet at man ville finne en løsning i 12. time. Det viktigste for å unngå en finanskrise nå var at USA hevet sitt gjeldstak, men spørsmålet er om utgiftskuttene er nok til at de internasjonale lånemarkedene tror at USA kan betjene gjelden.

For Obama ligger en viktig gevinst i at han nå har fått en avtale som går over det kommende valget, og forhindrer en ny omkamp i valgkampen.

Her er gode illustrasjoner: Den amerikanske gjeldskrisen

New York Times frykter at kutt i statens kostnader vil senke veksten i amerikansk økonomi, og den er ikke imponerende. Så sent som fredag kom skuffende veksttall fra USA, og finansmarkedene svarte med å sende rentene ned, gullprisen ytterligere oppover - og ved å flykte til sveitserfranc som «trygg havn».

Forliket innebærer at vi ikke får noe finansielt sammenbrudd nå.

Det er i det minste noe.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar