hits

Kunne de avslørt massemorderen?

Massemorderen Anders Behring Breivik ble ført til retten i en pansret bil. Foto: Scanpix.

PST ville tjent på en mer ydmyk holdning til spørsmålet om de burde fanget opp massemorderen Anders Behring Breivik på de ni årene han forberedte terroren.

Norge har vært utsatt for to terroranslag som har kostet minst 76 menneskeliv. Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har ansvaret for å avverge slike anslag.

Politiets sikkerhetstjeneste arbeider med å avverge terrorangrep.

Den kyniske drapsmannen har gått til ekstreme anstrengelser for å holde forberedelsene skjult. Han har holdt sine meninger for seg selv, trukket seg tilbake fra venner og flyttet til en avsides gård.

Likevel har han etterlatt seg mange spor og fragmenter, men PST har ikke klart å sette brikkene sammen.

- Han har opptrått så kynisk, kaldt, onskapsfullt og beregnende at han har klart å gå under vår radar. Dette er ikke engang soloterrorisme. Det er en ensom ulv, en som går under alle radarer, sier PST-sjef Janne Kristiansen til Aftenposten, og legger til at «jeg tror ikke engang Stasi-Tyskland ville fanget opp denne personen ut fra det vi vet i dag».

Ifølge PSTs siste sikkerhetsvurdering er  islamistisk terror og spionasje farligst akkurat nå. En hovedkonklusjon er at «de høyre- og venstreekstreme miljøene vil heller ikke i 2011 utgjøre en alvorlig trusel for det norske samfunnet».

PST har merket seg aktiviteten til islamfiendtlige personer på internett, og frykter at aktiviteten kan gi økt fremmedfientlighet og vold i tilknytning til demonstrasjoner og markeringer. 

??Du kan lese dokumentet her: Åpen trusselvurdering 2011

Nå som oppskriften er lagt ut på nettet, er det livsviktig at PST tar lærdom av det som har skjedd - og lager rutiner som fanger opp tilsvarende fanatikere.

Breiviks skrift avslører i detalj hvordan han opererte i skjul.

Men den viser også at han etterlot seg en mengde spor:

  • Han har vært ekstremt aktiv på nettet, og har skaffet seg 5.700 Facebook-kontakter og 8.000 epostadresser til ekstremister over hele verden - i tillegg til å ha postet flere islamfientlige innlegg på dokument.no.
  • Han har også møtt islamfientlige ekstremister i Storbritannia, Baltikum og Øst-Europa.
  • I Politiets våpenregister står han registert med en pumpehagle, en pistol, en halvautomatisk maskinpistol og en jaktrifle.  Han har også vært medlem Oslo Pistolklubb siden 2005. Han har kjøpt ammunisjon, lyddemper, magasiner og hurtiglader.
  • ?Også forberedelsen til terrorbomben mot Regjeringskvartalet har etterlatt spor. For å gjennomføre aksjonen måtte han skaffe seg unormale kvanta av ulike kjemikalier, legemidler, kunstgjødsel og verktøy - i Norge og i internasjonale nettbutikker.

Det blir selvsagt etterpåklokskap å forvente at PST skulle fanget opp alt dette. I de ni årene massedrapsmannen forberedte sin ugjerning fikk de ingen tips, og selv ikke de aller nærmeste visste hva Behring Brevik drev på med.

Samtidig er produksjonsmetoden for bomben kjent, og PST bør granske sine metoder for å finne ut hvorfor man ikke oppfanget at en kjent islamistfientlig person kjøpte mange av de nødvendige - og tildels uvanlige - elementene.

I dag vet vi sannheten om grusommhetene drapsmannen forberedte. Det hadde PST ingen grunn til å forutse, men kombinasjonen av nettaktivitet, innkjøpene av kjente bombebestanddeler og det faktum at han hadde en automatvåpen og pistol, tegner tilsammen et potensielt illevarslende bilde. 

I detalj forteller massemorderen hvor han har kjøpt sine våpen og bombedeler, og han avslutter sitt hatefulle dokument bare noen timer før Regjeringskvartalet blir bombet.

Når drapsmannens detaljerte manual finnes overalt på internett, er det ikke betryggende at PST mener at de ikke vil oppdage tilsvarende personer.

Det er i hvertfall ikke betryggende at man allerede nå konkluderer med at aktiviteten «ville gått under alle radarer».

Heldigvis er veldig få mennesker like kyniske og onde som Anders Behring Breivik. Men han har meningsfeller på ulike debattfora på nettet, og flere av dem er voldelige og brutale i sin ordbruk.

Den viktigste svaret på Utøya-massakren er, som ordfører Fabian Stang sa det, mer åpenhet, mer dialog og mer demokrati.

Som statsminister Jens Stoltenberg sa det til de 150.000 fremmøtte på gårsdagens blomstermarkering i Oslo: - Aldri mer 22. juli.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar