hits

Terrorbombe i Oslo

Flere er meldt drept etter det som ser ut som en bilbombe i Regjeringskvartalet i Oslo.

Kun tilfeldigheter hindret en enorm katastrofe i det politiske Norge. Bomben gikk av halv fire en fredag ettermiddag i slutten av juli. Et annet tidspunkt og bomben ville krevd mange flere liv.

Foreløpig vet man ikke hvem som står bak udåden. Inntil man vet noe mer vil spekulasjonene gå rundt Norges engasjement i Irak, Afghanistan og Libya.

Det er uvirkelige bilder vi ser fra Oslo sentrum. Vinduer opp til en kilometer unna er knust, og gaten utenfor Statsministerens Kontor ser ut som en krigssone.

Bare halvannen time etter bomben i Oslo får Norge en ny dramatisk melding om skyting på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden.

Fredag kveld bekreftet politiet at det er syv omkomne etter bomben i Regjeringskvartalen, men ubekreftede opplysninger fra skytingen på Utøya tegner et meget alvorlig bilde.

Angivelig skal en nordisk utseende mann, utkledt som politi, ha skutt mot flere titalls personer på AUFs sommerleir. Øyevitneopplysningene varierer fredag kveld mellom fire og flere titalls omkomne personer.

Politiet ser skytingen i sammenheng med bomben i Oslo.

Uansett hvem som står bak, vil bomben endre Norge for alltid. Inntil nå har det vært mulig å kjøre en bil helt inntil regjeringsbygningene fra en svært trafikkert gate.

Norge har engasjementer i flere av verdens voldeligste og brutale konflikter. Bomben minner oss på en grusom måte på at vi ikke lenger kan regne med å forbli en fredelig plett uten å treffe tiltak som vil begrense publikums adgang til landets politiske ledere.

Både terroreksperter og politet ser ut til å anta at det dreier seg om en bilbombe. En svart bil ligger sprengt utenfor Høyblokken og det er et krater under bilen, noe som styrker den teorien.

Eksplosjonen var så kraftig at trykkbølgen gikk gjennom Høyblokken og vinduer ble knust også i VG-bygget på andre siden av bygget der den antatte bilbomben gikk av.

Selv om det er rapportert flere omkomne og alvorlige skadde så kunne anslaget gått så mye, mye verre i Oslo sentum.

På Utøya beksriver øyenvitner et rent inferno. Det er et forferdelig angrep på våre demokratiske verdier når en politisk ungdomsleir blir angrepet med skytevåpen.

Sammen er det er uten sammenligning de mest alvorlige anslagene mot Norge siden 2. verdenskrig.

Terrorisme er en ansiktsløs form for krigføring hvor man bruker sivile som mål, for å spre frykt og nå sine politiske mål. Foreløpig vet vi ikke hvem som står bak, men de skal ikke nå sine mål med sitt feige anslag i fredelige Norge.

Samtidig skal man være tilbakeholdne med skråsikkerhet.

Vi vet ennå ikke om det er eksempelvis er snakk om et islamistisk terroranslag eller noe som minner om Oklahoma-bomben, der en lokal gjerningsmann produserte bilbomben.

Men Norge er forandret for alltid.

SISTE: Politiet bekrefter i natt at minst 80 mennesker ble drept på Utøya. Det er en nasjonal tragedie av ufattelig format. I lys av det fremstod mange av kommentarene på denne bloggen som ufølsomme og basert på tidlige og feilaktige inntrykk. Jeg har derfor fjernet kommentarfeltet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar