hits

Ta ansvar selv, Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg skylder på høyresiden, men det er hans egne som har skylden for finanskrisen i eurolandene.

Det er vanskelig å få tak i logikken til sosialøkonom Stoltenberg når han forfekter at det er den globale høyresiden som har skylden for finanskrisen i Hellas.

Angivelig er det motstand mot høyere skatter som har skylden, men det er å snu problemstillingen opp/ned.

I virkeligheten er det velgerne som har valgt politikere som har brukt penger de ikke har - og bevilget seg velferdsordninger som landene ikke har råd til.

Også i Norge bruke fastlands-Norge mye mer penger enn vi har råd til. Årsaken til at det går rundt likevel er at vi har olje og gass-milliarder fra Nordsjøen.

Det blir litt tom retorikk å skryte av måteholdne norske politikere når oljemilliardene har regnet ned over oss. I virkeligheten har Stortinget, med de rødgrønne i spissen, brukt flere titalls milliarder mer enn avkastningen av oljefondet.

Vi selger arvesølvet for å holde hjulene i gang, og vi bruker mer enn vi får i renter på formuen etter at prisstigningen er trukket fra. I praksis spiser vi av oljeformuen for å betale verdens gunstigste sykelønnsordning og et land med over 700.000 på trygd.

Når staten bruker mer penger enn den har og får låne - som tilfellet er i Helles - så kan man selvsagt øke skattene. Men man kan også senke kostnadene. Og det er en øvelse politikere over hele verden sliter voldsomt med.

Da blir det litt hult å skylle på høyresiden, når det egentlig er utgiftskåte politikere som ikke evner å spare som har ført landene inn i enorme problemer.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar