hits

Stolt over norske syklister

LE LEVANDOU, FRANKRIKE: Go Norway! gjaller brølene på strandbaren. Det er moro å være norsk i Frankrike.

Norske toppidrettsfolk har det med å prestere i idretter "ingen" andre driver med. Kombinert og skiskyting samler ikke store tilskuerskarer foran tv-skjermer i Storbritannia eller Spania, for eksempel.

Det som gjør prestasjonene til Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd så imponerende er at de hevder seg i en verdensidrett.

De er riktignok langt unna å vinne Tour de France sammenlagt, men to etappeseire hver er fantastisk.

Og dagens seier til Boasson Hagen var en maktdemonstrasjon etter at han stakk av mer enn 10 kilometer fra mål, og tok en skikkelig takk for sist etter gårsdagens andreplass bak Thor Hushovd.

Sykkeltriumfene minner om norske alpintriumfer. Begge idrettene hadde sine pionertider med folk som Knut Knudsen og Erik Håker, og så kom det en ketcupeffekt da folkene bak forstod at det var fullt mulig å vinne medaljer og sykkelløp.

Erik Håker plasserte Norge på alpinkartet med nasjonens første verdenscupseier: http://no.wikipedia.org/wiki/Erik_Håker

Senere har Norge, som kjent, blitt en nasjon å regne med.

Trolig er den mentale sperren viktig, og når først den sperren forsvinner er det ingen grenser lenger.

Alle som så Knut Knudsen vinne 4.000 meter forfølgelsesritt i OL i 1972 fikk en mersmak for sykkel. Det er trolig medvirkende årsak til at Tour de France-sendingene samler et stort publikum også i Norge.

Les mer om Knut Knudsen her: http://no.wikipedia.org/wiki/Knut_Knudsen

Dag Otto Lauritzen fulgte opp med bronsemedalje i OL 12 år senere, og i dag er det nesten på dagen 24 år siden Lauritzen vant den første norske etappeseieren i Tour de France.

Les mer om Dag Otto Lauritzen her:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dag_Otto_Lauritzen

Det er selvsagt lenge igjen til at Norge kan regnes som en sykkelstormakt. Sammenlagt ligger våre syklister rundt en time bak de beste.

Men etter 17 etapper har Norge fire etappeseire. Det lar seg høre. Og det er moro å være nordmann på strandbar i Frankrike.

Go Norway!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar