hits

Lukkede McKinsey

Den tidligere McKinsey-konsulenten, Statoil-sjef Helge Lund, bruker McKinsey. Foto: Statoil

Konsulentselskapet McKinsey & Co slippes inn i det aller helligste hos mange av verdens største selskaper. Men selv er selskapet langtfra åpent.

De er kjent hos mange norske store selskaper - McKinsey-konsulentene i mørk dresser, som jobber hele døgnet, og som skriver enorme regninger.

Nå viser det seg at konsulentselskapet har en egen pengebinge på 33 milliarder kroner som forvaltes i ulike hemmelige fond i skatteparadiser.

Professor Øyvind Bøhren er kritisk til virksomheten, og mener at konsulentfirmaet lett kan mistankes for å utnytte innsidekunnskap fra klientene i sin kapitalforvaltning.

Faksimile: Dagens Næringsliv

- Egenforvaltning av de ansattes formue kan skape mistanke om innsidehandel uansett hva McKinsey gjør for å bygge kinesiske murer mellom rådgiving og forvaltning innad i sitt hus, sier Bøhren, som leder Senter for eierforskning ved BI, til Dagens Næringsliv.

Bøhren anbefaler at McKinsey bruker sin egen medisin, konsenterer seg om sin kjerneaktivitet, og setter bort forvaltningen av pengene til andre.

Et annet alternativ er større åpenhet slik at klientene kan være sikre på at de «kinesiske veggene» virkelig er tette.

Blant selskapene på McKinseys kundeliste i Norge er Statoil og DnB, hvor staten har store eierandeler.

Statoil-sjef Helge Lund er selv tidligere McKinsey-konsulent.

Ifølge Dagens Næringsliv krever skattemyndighetene i Norge nå 128 millioner kroner i skatt fra partnerne i McKinsey i Norge.

«Statoil-konsulent og McKinsey-topp Tore Myrholt har fått skattekrav på 39 millioner kroner, etter å ha oppgitt lønn og bonuser som kapitalinntekt», heter det på DNs førsteside.

Anklagene er særdeles alvorlig for McKinsey. Selskapet lever meget godt på sin tillit, og er helt avhengig av at flere av landets viktigste og største virksomheter åpner sine innerste hemmeligheter for konsulentene.

Slik situasjonen er nå, må ledelsen i Statoil, Telenor, Schibsted og DnB stole på at konsulentfirmaet ikke utnytter sin kunnskap om interne forhold når selskapet forvalter sine 33 milliarder kroner. Det er ikke spesielt betryggende at McKinsey har lagt denne virksomheten til steder uten reelt innsyn.

Det er vel kjent at de øverste toppene i McKinsey tjener fyrstelig, og mange ganger det toppsjefene i DnB og Statoil tjener. Tore Myrholt, Simen Vier Simonsen og Trond Riiber Knudsen har fått krav om ekstra skatt på henholdsvis 21, 15 og 13 millioner kroner.

Regningen kommer fordi partnerskapet har organisert partnerne i et såkalt indre selskap, og at skattemyndighetene ikke lenger godtar denne konstruksjonen som en metode for å slippe unna vanlig inntektsskatt.

Smart nok har McKinsey vært nøye med å opplyse om forholdene, slik at man ikke får tilleggsskatt eller straffeskatt.

- Vi vil minne om at skatteunndragelser er en alvorlig forbrytelse, og vil på det sterkeste anbefale at artikkelen ikke inneholder slike antydninger, sier talsmann Andy Whitehouse til Dagens Næringsliv.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar