hits

Heksejakt på Telenor-sjefen

Under Jon Fredrik Baksaas er verdien på Telenor økt med 100 milliarder kroner. Likevel fremstilles det som om han har gjort alt galt. Foto: Telenor.

Mediene, med VG i spissen, har drevet en ren heksejakt på Jon Fredrik Baksaas. Lavpunktet ble nådd ved å tegne Telenor-sjefen i en kiste.

Få norske sjefer har hatt så gode resultater og samtidig fått så mye kjeft som Baksaas. Det kan ha sammenheng med at han har vært lite lydhør overfor politikerne, mens de på sin side ikke har forstått at staten ikke eier mer enn halve selskapet.

Telenor-sjefen i en kiste. Faksimile: VG.
De siste ti dagene har vært spesielt ille med en ren svertekampanje mot Telenor-sjefen. Grovest er en ren løgn om at han skal ha hatt 18 millioner kroner i lønn i fjorr.

Selvsagt må Baksaas finne seg i kraftig kritikk mot seg selv og selskapet når det norske mobilnettet faller ned i 16 timer.

Og Telenor-sjefen utviste dårlig dømmekraft da han gikk i en venns 50-årsdag i København lørdag, fremfor å dra hjem og fronte krisen.

Men derfra til å underkjenne alt Telenor og Baksaas står for er grovt urettferdig. Og det er ren politisk propaganda å fremstille en utfallet av en opsjonsavtale fra 2002 som lønn Baksaas fikk i fjor.

Hva er så sannheten? Jon Fredrik Baksaas har en lønn på 4,8 millioner kroner. Det er høyt, men helt normalt i en slik stilling. Han kan få en bonus på ytterligere 30 prosent, men de pengene må han kjøpe Telenor-aksjer for - til børskurs. Også det en helt fornuftig ordning.

Det er greit at man er kritisk til at mobilnettet faller ned, men vi trenger ikke å gå inn i en kollektiv blodtåke av den grunn.

Gevinsten han fikk på aksjesalg i fjor, er altså resultat av en opsjonsavtale han fikk for snart ti år siden.

For øvrig en opsjonsordning som ble påbegynt under Jens Stolterbergs første regjering, og utførlig fortalt om hvert eneste år siden 2002.

Les også saken: Jens ga Baksaas opsjonene

Næringsminister Trond Giske skal ha ros for at han ikke bøyer av for propagandaen.

Les saken: Giske forsvarer Baksaas-aksjene

Også kommentator Elin Ørjasæter klarer å holde hodet kaldt, i en artikkel med overskriften «Nærsynt Telenor-kjeft»: - Telenor har 120 millioner mobilkunder. 2,5 prosent av dem mistet mobildekningen 10. juni.

Da Baksaas tok over Telenor, var aksjekursen 26 kroner. I dag er den 86 kroner. Verdien på selskapet har økt fra 40 til 140 milliarder kroner.

Mens Baksaas har vært Telenor-sjef, har selskapet slått alle de anre store europeiske teleoperatørene ned i støvlene når det gjelder verdistigning. Grafikken under sammenligner Telenor (turkis), med kursene for TeliaSonera, Telefonica, Vodafone, Tele2 og France Telecom. Det er ren knock out for Telenor.

Statens andel av verdistigningen under Baksaas er over 50 milliarder kroner.

Det er greit at man er kritisk til at mobilnettet faller ned, men vi trenger ikke å gå inn i en kollektiv blodtåke av den grunn.
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar