hits

Støv på hjernen

Høyres nestleder Bent Høie er neppe særlig opptatt av sølvtøy og garntere. Foto: Høyre.

Det kan bli flertall på Stortinget for å gi fradrag for å kjøpe vedlikehold og rengjøring hjemme. Både i Høyre, Frp og Kristelig Folkeparti støttes forslaget.

Norge er velsignet med en høy andel yrkesaktive kvinner. Baksiden av medaljen er en tidsklemme på hjemmebane og et stort og voksende svart marked for vedlikehold og rengjøring.

Derfor ønsker de borgerlige partiene nå å følge den vellykkede oppskriften fra Sverige. Der har vedtaket om å gi skattefradrag for kjøp av slike tjenester gitt netto merinntekter fra staten, samtidig som det er skapt 12.000 nye, «hvite» arbeidsplasser i sektoren.

- Dette har resultert i tre milliarder årlig ekstra til statskassen samtidig som andelen kjøpere av svart arbeid har gått kraftig ned, sier stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen i Fremskrittspartiet til NA24.

Les også saken: Foreslår himmelsk skattefradrag

Dette fornuftige forslaget får noen på venstresiden til å vrenge piggene ut, og da er det ikke grenser for polemikk og billig propaganda tas i bruk.

Et illustrerende eksempel er gårsdagens Dagbladet, som slår opp forslaget med tittelen: «Vil gi skattelette for SØLVPUSS OG GARTNER», illustrert med Høyres partilogo.

Budskapet er selvsagt at Høyre er parti for de rike, og at behovet for å få pusset sølvet står øverst på ønskelisten.

For moro skyld har jeg sjekket ligningen på Dagblad-journalisten som skrev saken. Hennes reelle inntekt ble beregnet til 607.000 basert på ligningstallene. Ifølge den siste velgerundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå tjener 50 prosent av Høyres-velgere dårligere enn henne, 75 prosent av Frps velgere og 80 prosent av KrF-velgerne.

Kanskje bør Dagbladet pusse støv av egne fordommer?

Dagbladet får følge av Ap's finanspolitiske talsmann Torgeir Michaelsen: - Dette er å gi skattelette for sølvpuss og gartnere til de som er født med sølvskje i munnen.

Hvilken verden lever de i?

I virkelighetens verden er dette en modell som er innført med stor suksess både i Sverige, Danmark og Finland. Der er det skattefradrag for ulike typer arbeid i egen bolig som rehabilitering, vedlikehold, barnepass, renhold og malertjenester.

Innføringen har fjernet mye svart arbeid, og det interessante er at tall fra Sverige viser at staten har tjent penger på å gjøre slike tjenester «hvite»: Hver krone utbetalt i såkalt ROT-fradrag (renhold, omsorg og service) ga staten 1,40 kroner i inntekter via økt moms, skatteinngang og arbeidsgiveravgift.

Så er det en viktig detalj som særlig Michaelsen bør merke seg: Senest i går gikk Fellesforbundet ut med advarsel mot omfattende «svart» arbeid blant polske håndverkere på norsk trygd, og mange hjem vaskes av «svarte» vaskehjelper. Disse opparbeider ingen trygderettigheter og har intet sosialt sikkerhetsnett hvis de blir syke.

Noen bærer regningen for at andre bærer på gamle fordommer.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar