hits

Skal fryses ut

De kan ikke sendes til Etiopia, men får ikke jobbe i Norge. Foto: Heidi Lilleås, Nettavisen.

De kan ikke returneres til Etiopia, men får ikke lov til å jobbe og betale skatt i Norge. Hvorfor må vi på død og liv skape klienter?

På nytt er det en aksjon ved Oslo domkirke, etter at 53 etiopiske asylsøkere ble kastet ut av transittmottakene på Refstad og Torshov i Oslo tirsdag.

Den opplagte løsningen er å  gi folk som har lovlig opphold i Norge en midlertidig rett til å arbeide og tjene penger og livnære seg selv.

Og på nytt vises det frem en selvmotsigende, norsk innvandringspolitikk, hvor vi skaper klienter som enten lever på offentlig omsorg  eller som går under jorden og livnærer seg med lovbrudd eller tigging.

I praksis kan den norske politikken oppsummeres som utfrysning med et varmt hjerte.

Les også: - Alt håp er ute

Fellesnevneren er at det dreier seg om mennesker som norske politikere ikke vil ha i Norge, men som ikke kan sendes til hjemlandet. For etiopiernes del skyldes det at Etiopia ikke vil ta imot tvangsreturnerte personer.

Domprost Olav Dag Hauge får igjen etiopiere som nærmeste naboer.

Da blir det midlertidige utfallet (som kan vare i en årrekke) at menneskene får lov til å bli i Norge, men ikke lov til å arbeide eller få skattekort.

Smak på den setningen: Lov til å bli i Norge, men ikke lov til å forsørge seg selv på lovlig vis!

Det er mulig noen finner det logisk. Vi andre får undre oss over hvorfor ikke stivbeinte byråkrater og deres politiske sjefer klarer å se det meningsløse i situasjonen.

Selvsagt kunne etioperne dratt hjem frivillig. Men hvem forlater frivillig et land hvor myndighetene tvinger deg til å gå uvirksom, og hvor du likevel får mat på mottakene - når alternativet er å dra til et hjemland med sult og ustabilitet?

I så måte oppfører etiopierne som nå har slått opp telt utenfor Oslo domkirke seg rasjonelt.

Det gode er at vi får se hvor tåpelig politikken er, og den opplagte løsningen er å  gi folk som har lovlig opphold i Norge en midlertidig rett til å arbeide og tjene penger og livnære seg selv.

PS: Statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet har svart på bloggen i leserinnleggene under.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar