hits

Verden mot Gaddafi

Nok er nok: Verdenssamfunnet vil bruke alle nødvendige midler for å hindre Gaddafi-regimets drap på sivile. Foto: Scanpix.

FNs sikkerhetsråd vil bruke «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile i Libya. Det er et historisk vedtak som kan hindre fremtidige folkemord.

Knapt noen hadde forventninger til at verdenssamfunnet ville evne å finne felles tiltak mot «Afrikas gale hund». Muammar al-Gaddafi hadde siktet sine kanoner inn mot Benghazi og alle ledende eksperter og kommentatorer regnet med at det kun handlet om dager eller timer før opprørernes siste skanse falt. Sønnen til Gaddafi hadde også seieren i sikte.

Les også: - Alt er over om 48 timer

I så tilfelle ville Libya fulgt lignende situasjoner i Rwanda og på Balkan, hvor det skjedde folkemord og drap på sivile uten at verdenssamfunnet løftet en finger.

Men al-Gaddafis selvstendighet ble til slutt hans achilleshæl: Ingen av sikkerhetsrådets medlemmer har så store interesser i Libya at de la ned et veto mot militære aksjoner.

Det gjenstår å se hvor mye militær makt som blir satt inn mot Gaddafi-regimet. I første omgang blir det en flyforbudssone, men USAs president Barack Obama har i natt kontaktet Frankrike og Storbritannia for å drøfte de neste aksjonene.

Et minst like gledelig trekk er at Den arabiske liga støtter resolusjonen. Skal aksjonene mot Gaddafi få oppslutning i den muslimske verden er det avgjørende at også muslimske land deltar i militæraksjonene. Libanon var blant FN-landene som fremmet resolusjonen mot Gaddafi, og Russland og Kina lot være å bruke sin vetorett. Det viser at en nær samlet verden fordømmer og vil bekjempe Libyas våpenbruk mot egne innbyggere.

- I Libya har folkets ønske i flere uker blitt hindret av oberst Gaddafi som angriper sitt eget folk. Vi kan ikke tillate disse krigshisserne å gjøre dette. Vi kan ikke svikte sivilbefolkningen, sa den franske utenriksministeren Alain Juppe som presenterte resolusjonsforslaget i Sikkerhetsrådet torsdag kveld.

FNs støtte til militære aksjoner i Libya er et oppmuntrende tegn på at det ikke lenger er fritt frem for despoter.

Nesten alle væpnede konflikter i verden er borgerkriger innenlands, og FNs sikkerhetsresolusjon er et tegn på at verdenssamfunnet ikke lenger vil lukke øynene for folkemord.

Men det er selvsagt en begrensning: Unntaket er når despotene har nær forbindelse med ett av de fem landene som kan legge ned veto mot slike resolusjoner.

Derfor kan eksempelvis regimet i Nord-Korea fortsette å sulte ut befolkningen sin uten at noen løfter en finger.

Likevel er nattens enstemmige FN-resolusjon et oppmuntrende tegn om at selv despoter kan gå for langt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar