hits

Nå rystes de rødgrønne

Det er neppe de siste galluptallene de smiler av: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. Foto: Statsministerens kontor.

Velgerne stikker og det er oljeopprør i nord - nå rystes den rødgrønne regjeringen i fundamentet.

Høyrebølgen flommer inn over Norge. På siste meningsmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) får Høyre 29 prosent, mens Ap og Frp er jevnstore på 23 prosent.

Nå er det fortsatt et halvt år igjen til kommunevalget, men velgervinden blåser hardt imot de rødgrønne. På Vestlandet vil de slite lokalt med sykehussaker fra Sogn til Nordmøre, og i Nord-Norge svinner mulighetene for et kompromiss rundt oljeleting i Lofoten for hver dag som går.

Hvis det noen gang var noen «Marie Amelie-effekt, så tok den følge med hovedpersonen ut av landet.

I dårlig vær bør man sitte stille i båten, men i de rødgrønne partiene er det ikke ro som preger situasjonen.

Tidligere næringsminister, nå fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen (Ap), er ikke til å misforstå: ? Det er ikke rom for kompromiss her. Regjeringen har brukt en milliard på diverse undersøkelser. Da blir det nærmest patetisk av partiet og regjeringen om de legger dette til side. Da er det bare behagelighetshensyn som legges til grunn, sier Eriksen, ifølge NTB.

Ap-politiker Tor Arne Strøm: Folk begynner å bli dritt lei vern og det SV står for. Foto: Stortinget.

- Her må vi sette hardt mot hardt. Vi kan ikke være med på dette mindretallstyranniet lenger! folk begynner å bli drittlei vern og det SV står for, sier stortingsrepresentant Tor Arne Strøm (Ap) fra Nordland til Dagsavisen.

«Å bære sprikende staur», var begrepet daværende statsminste Per Borthen brukte på en en regjering som sprikte i alle retninger. Om ikke statsminister Jens Stoltenberg er helt der ennå, så er det klare tendenser til utglidning. Og på gallupene straffes ihvertfall regjeringspartiene så det holder.

Hvis det noen gang var noen «Marie Amelie-effekt, så tok den følge med hovedpersonen ut av landet.

Hadde den nye meningsmålingen vært stortingsvalg, ville de rødgrønne blitt feid ut av regjeringskontorene. De ville kun fått 62 mandater, og manglet hele 23 mandater til fortsatt regjeringsmakt. De aller fleste mandatene ville Arbeiderpartiet tapt, og nå velger gamle kjernevelgere ryggen til partiet.

? Det mest interessante i målingen er at Arbeiderpartiet nå har en rekordlav lojalitet på bare 55 prosent av de velgerne som stemte på partiet i fjor høst, sier valgforsker Bernt Aardal til ANB.

Foran lokalvalget i høst er det ekstra utfordrende at det nettopp er kontroversielle lokalsaker som straffer partiet nasjonalt. Lokalsykeshus og oljeleting er de to verste sakene, men også på Østlandet ulmer det.

 I et innlegg i dagens Aftenposten krever fire av Arbeiderpartiets ledende lokalpolitikere milliardinvesteringer i tog og jernbane på Østlandet, og full utbygging av InterCity-triangelet.

De viser til prognoser hvor de åtte østlandsfylkene får tre millioner innbyggere om 20 år, og krever handling nå.

Kravene er fornuftige nok, men det interessante er at Ap-politikerne gjør felles sak med ledende Høyre-folk i et krav til Regjeringen.

Blant underskriverne er følgende Ap-folk: Fylkesordfører i Buskerud, Roger Ryberg, fylkesrådsleder i Hedmark, Svein Borkhus, fylkesordfører i Oppland, Audun Tron, og fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth.

Om ikke det er full brann i rosenes leir, så er det ihvertfall ulmende gressbranner overalt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar