hits

Stein Erik Hagen hører stemmer

Stein Erik Hagen hører forvridde stemmer som truer ham til å selge seg ut av Orkla. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.

Psykologene må inn i Orkla-striden etter at Stein Erik Hagen hører forvridde stemmer som truer ham til å selge Orkla.

- Jeg mener at Finn Jebsen og folk i hans krets står bak dette. Men jeg vil ikke nevne flere navn, sier Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv.

Faksimile: Dagens Næringsliv

Virkeligheten overgår det meste, men noen mindre sannsynlig terrortelefonist enn den korrekte bergenseren Finn Jebsen er vanskelig å finne.

Hagens utspill er en bønn om å få psykologer eller andre fagfolk inn på banen. Dersom Hagen har rett, må det ha gått over styr for den gamle Orkla-sjefen. Og hvis Hagen fantaserer, så er ikke det noen bunnsolid søknad om å fortsette som styreleder i Orkla.

Det er for øvrig ikke første gang Hagen ser spøkelser på høylys dag. Hans kone, Mille-Marie, skriver i boken «På spøkelsesjakt» om spøkelset Fanny som herjer i deres felles bolig, Fritzøhus.

Ifølge en gjengivelse opplever Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow «en uhyggelig atmosfære, føler seg iakttatt og at noen puster dem i nakken». Stein Erik Hagen opplevde det så sterkt at han ba spøkelset slutte å plage dem.

Det er vanskelig å vite om Fanny står i ledtog med Finn Jebsen, men det er ingen tvil om at det er harde fronter i Orkla etter billigsalget av Elkem til Kina.

 Stein Erik Hagen opplevde det så sterkt at han ba spøkelset slutte å plage dem.

Det er heller ingen tvil om at eks-sjefen Finn Jebsen mener at Stein Erik Hagen har vanstyrt Orkla, og at han bærer et personlig ansvar for å ha påført Orkla milliardtap på solselskapet REC.

I en kronikk i dagens Aftenposten skriver Jebsen: «Stein Erik Hagen har hatt sin besøkelsestid som leder av Orkla-styret. Han har ikke lykkes. Jeg tror for min del ikke han vil lykkes videre».

Orkla-kursen er halvert siden januar 2008. Kilde: NA24/Euroinvestor.

Les også bloggen: Selger alt til utlandet

Med 23 prosent av aksjene har Stein Erik Hagen i praksis kontroll over Orkla på generalforsamlinger hvor bare halvparten av aksjonærene møter opp. Men nå går det mot krig og mobilisering foran vårens generalforsamling.

Finn
Tidligere Orkla-sjef Finn Jebsen står bak, mener Stein Erik Hagen.
Jebsen arbeidet i mange år tett sammen med tidligere Orkla-direktør Jens P. Heyerdahl. Selv om Jebsen er ute av Orkla, så har han fortsatt tunge verv i norsk næringsliv. Han er blant annet styreleder i Kongsberg Gruppen og sitter i styret for Norsk Hydro.

Siden sommeren 2007 er aksjekursen i Orkla mer enn halvert. Og Stein Erik Hagen er den største taperen, med et indirekte tap på REC-investeringen på anslagsvis 11-12 milliarder kroner. Men resten av aksjonærene har også enorme verditap.

Hagen er for øyeblikket i Davos, og han tar angrepet fra Jebsen med stor ro: - Dette angrepet ødelegger ikke min nattesøvn, sier Hagen til Aftenposten.

Men Orklas aksjonærer har all grunn til å holde seg våkne i ukene som kommer.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar