hits

Tre nøtter for Askepott

Senterpartiets Liv Signe Navarsete hadde et elendig 2010. Neste år blir ikke nødvendigvis bedre, med Økokrim i hælene. Foto: Scanpix.

Klokken slår snart 12 for politikkens Askepott: Senterpartiets dager i regjeringen er talte.

2010 har vært et grusomt år for Senterpartiet og partiets leder Liv Signe Navarsete.

Fasiten lar seg lese ut av Nettavisens leseres karakterbok til den rødgrønne regjeringen. Tre Sp-statsråder ligger på bunn, og den klare taperen er Navarsete selv med 1,5 i snittkarakter. Det er knapt noen trøst at partiets anonyme landbruksminister Lars Peder Brekk slipper litt billigere unna.

Du kan lese karakterboken her: Her er statsrådene som slaktes

Hovedårsaken til at alt har gått galt, er at Senterpartiets statsråder har famlet og rotet med partiets kjernesaker og fått skylden for alt som har gått galt.

Samferdselsminister Magnhild Meltvedt Kleppe får skylden både for det hun har gjort og det hun ikke har gjort. Foto: Scanpix/Statministerens kontor.

Samferdselsminister Magnhild Meltvedt Kleppa er et godt eksempel. Velgerne har gitt henne ansvaret for tiår med manglende investeringer i vei og jernbane. Rettferdig eller ei; slik er politikkens vesen.

Jeg tror hovedgrunnen til at Arbeiderpartiet har gjort det bedre enn de to regjeringspartnerne er at Senterpartiet og SV har fått administrere sine egne hjertebarn, og dermed fått skylden for alt som er galt på områder som er viktige for partiene. Som Samferdsel for Senterpartiet.

Men partiet har også klart å rote det til på områder hvor det ikke skulle være mulig. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har fått en storm mot seg for noen master i Hardanger, og den saken kommer tilbake som en bumerang på vårparten.

Det er interessant å følge de politiske kommentatorenes vurdering. For bare noen år siden var den rådende oppfatningen at Senterpartiet var det smarteste partiet av de tre i regjeringen, og at man hadde fått igjennom mye til tross for liten oppslutning. Et åpenbart eksempel er EU-politikken, der ingen toneangivende Arbeiderparti-politikere tør å ta en omkamp med dagens regjeringssamarbeid.

I dag er tonen en helt annen. De fleste er enige om at Senterpartiets partileder ryker ut av regjeringen hvis hun blir funnet skyldig i regnskapsjuks. Det vil true hele regjeringssamarbeidet.

For øyeblikket er det så langt mellom de gode nyhetene, at selv dårlige nyheter presenteres som triumfer. Samferdselsminister Magnhild Meltvedt Kleppa er glad for at hun ikke får straffeskatt på armbåndsgaven på 15.000 kroner:- Jeg er glad og lettet for at jeg nå kan legge denne saken bak meg, sa Kleppa i en pressemelding lille julaften.

Noen stor triumf var det knapt. Skatt Vest har bestemt seg for å gjøre om Meltvedt Kleppas selvangivelse for 2007, og kreve normal skatt for verdien av armbåndet.

Statsråden slipper trolig unna straff fordi hun ikke visste bedre.

Mest alvorlig er mistanken om regnskapsjuks i Senterpartiet for to fakturaer til Eidsiva og Troms Kraft på 700.000 kroner. Det er ingen tvil om at partistøtten er i strid med loven, og det ansvaret har partileder Liv Signe Navarsete. Nå gjenstår om partiet også har brutt regnskapsloven. - Økokrim anser at det er rimelig grunn til å undersøke om det har forekommet straffbare forhold ved utstedelsen av disse, sa førstestatsadvokat Petter Nordeng i midten av desember.

Vi får vente og se hva Økokrim finner ut, men førjulsbrevet som Navarsete sendte til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité oser ikke av stolthet. Her er en statsråd som legger seg paddeflat og håper det går over.

Så intet, hørte intet, forstod intet, er det reelle innholdet i brevet.

Nå går Senterpartiet inn i et år med lokalvalg med tre skadeskutte statsråder og en partileder som risikerer en politisak.

Det høres ut som tre nøtter for Askepott.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar