hits

Visa tetter Wikileaks

Wikileaks.com er foreløpig stengt, men innholdet ligger mange andre steder.

Man kan like eller mislike Wikileaks, men det går over alle støvleskaft når kortselskapet Visa leker redaktører for å stoppe lekkasjene.

De foreløpige «norske» nyhetene fra Wikileaks  kaller mer på et gjesp enn på forferdelse. At utenriksminister Jonas Gahr Støre er selvbevisst og at diplomater snakker fritt i fortrolighet, er ikke egnet til å sjokkere noen.

Både Visa og Apple bør holde seg til sine roller, og slutte å leke redaktører.

Wikileaks.com er for øyeblikket utilgjengelig, men innholdet er speilet flere andre steder.

Du finner nettstedet her:  Mirror Wikileaks

Derimot er det sterkt kritikkverdig at finansselskapet Teller, på vegne av Visa Europe, nå holder igjen støttebetalinger til Wikileaks og Datacell på Island.

Wikileaks-hovedperson Julian Assange møter motstand fra kortselskapet Visa. Foto: Scanpix.

Lekkasjene fra Wikileaks er ubehagelige, men det gjør dem ikke ulovlige. Visa bør være en nøytral pengeformidler og ikke leke redaktør. Spesielt ikke når begrunnelsen selskapet gir for å stenge pengestrømmen virker syltynn:

- Dette er en essensiell del av våre undersøkelser av donasjonene i seg selv, og om prosesseringen av dem, er lovlig, skrier Tellers klageansvarlige, Vibeke Hølmich Rasmussen, til Dagens Næringsliv.

I Wikileaks oppfatter man de stadige detaljerte spørsmålene fra Visa som ren uthaling og utmattelsestaktikk.

- Konsekvensene av å trosse USA og åpne for Wikileaks-donasjoner kan kanskje være store for Visa. Konsekvensene av å trosse oss er et spørsmål som for Visa kan dreie seg om småpenger. Men at Teller er med på dette spillet, det forstår jeg faktisk ikke, sier Olafur Sigurdvinsson i islandske Datacell til Dagens Næringsliv.

Men kortselskapet Visa og betalingsformidleren Teller er ikke de eneste som ønsker å leke redaktører og sensurere Wikileaks. Også Apple Computer forsøker å stanse Wikileaks.

Nå er det kjent at Apple har fjernet den såkalte App'en for Wikileaks for både iPhone, iTouch og iPad.

Også her finnes det omveier, men de forutsetter at du er villig til elektronisk å bryte opp Apples teknologiske lås på enhetene, eller «jailbreake» telefonen, som det heter på hackerspråket. Om du ønsker det eller ei, må du finne ut av selv ved å lese på nettet.

Men du finner fremgangsmåten her: Download Wikileaks Apps

Det er interessant at Apple utøver omfattende redaktørvirksomhet på AppStore, samtidig som norske mediehus bruker store ressurser på å utvikle iPad-versjoner.

Både Visa og Apple bør holde seg til sine roller, og slutte å leke redaktører.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar