hits

Stoppeklokke-idioti

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn kan bedre enn å bruke fordummende begreper som stoppeklokkeomsorg. Foto: Arbeiderpartiet

Kan noen avlive det fordummende uttrykket "stoppeklokkeomsorg", og ta med seg "bestemor på anbud" i samme slengen?

Valget mellom private og offentlige løsninger bør handle om hva som er best for elever og pasienter, ikke om ideologi.

Jeg er akkurat operert ved private NIMI Sykehus, og er nøyaktig like fornøyd som da jeg i fjor ble operert ved offentllige Aker Sykehus (forøvrig med skader fra bedriftsidrett begge ganger, det er et tankekors..).

For meg som pasient har det liten betydning om leger og sykepleiere er privat eller offentlig ansatt.

I flere valg har de rødgrønne brukt kraftig ideologisk skyts mot private løsninger. Som om ikke de aller fleste fastleger er privatpraktiserende, og som om barna i private barnehager får dårligere behandling enn i kommunale.

Neste gang Libe Rieber-Mohn holder en tale eller skriver et avisinnlegg, skal jeg bruke stoppeklokken for å se hvor ofte hun bruker ordet "stoppeklokkeomsorg".

Slagord som "stoppeklokkeomsorg" og "bestemor på anbud" har stor kraft, men særlig gjennomtenkte er de ikke. For det første skaper de en illusjon av ubegrenset personal på kommunale institusjoner. Alle vet at enhver virksomhet har begrensete ressurser, og at man ikke kan bruke all tid på en pasient. "Stoppeklokkeomsorg" betyr ikke noe annet enn å bruke tiden fornuftig, og det er like utbredt i offentlig virksomhet som i privat. Eller er det noens erfaring at offentlige sykehjem har en døgnansatt pleier per pasient?

Sagt på en annen måte: Jeg antar at offentlige sykehjem har ansatte med arbeidstid. Da starter stoppeklokken når de kommer på jobb, og den går hele dagens mens de gjør oppgavene sine.

"Bestemor på anbud" er like tåpelig. I dag har vi forlengst satt "Lillegutt på anbud" i barnehagene. De aller fleste fritdstilbud er private - altså "på anbud" for å holde oss til den fordummende begrepsbruken. Faktisk havner ganske mange av oss i yrker som er "på anbud". Og når vi dør, så blir vi gravlagt "på anbud". Er "bestemor på fastpris" eller "bestemor på det offentlige" noe mer tiltalende?

Galluptallende tyder på at folk flest er lei av en rødgrønn regjering som er opptatt av å tegne skremmebilder av hva de er imot, og mindre villige til å fortelle om hvilke løsninger de har. Den harde medfarten SV har fått på meningsmålingene, kan tolkes i samme retning.

Faksimile: Dagsavisen

Derfor er det skuffende når Arbeiderpartiets byrådlederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, spiller den samme gamle plata i et innlegg i dagens Dagsavisen: - Likevel fortsetter stoppeklokkeregimet i Oslo. Flere oppgaver er underlagt tidtaking, skriver hun.

Som om det var ubegrenset tid tidligere, og som om hun og partiene bak henne vil innføre ubegrenset med arbeidskraft hvis de får overta.

Jeg vet at Libe Rieber-Mohn forstår dette. Hun er etter min mening en oppegående og flink politiker. Og dersom hun ikke forstår det, kan hun spørre mannen om hvordan han solgte livsnødvendige produkter som elektrisitet (i sin forrige jobb i Hafslund) eller kreditt (som i den nåværende i DnB NOR). Jeg antar at Rune Bjerke kan fortelle at prisen på både strømpris og penger avhenger av tiden man forbruker varen.

Tid er penger, og omsorg for hvordan ressursene forbrukes er en vesentlig oppgave for en politiker.

Så neste gang Libe Rieber-Mohn holder en tale eller skriver et avisinnlegg, skal jeg bruke stoppeklokken for å se hvor ofte hun bruker ordet "stoppeklokkeomsorg".

Ikke la det bli stoppeklokke-idioti!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar