hits

Verdens lengste skoleferie

Når juleferien er over, får skolebarna enda en ekstra dag med skolefri for å ta seg inn etter nyttårsfeiringen.

Mens foreldrene har svært kort juleferie, går skolebarna uvirksomme i nesten tre uker.

Med julaften på fredag blir årets romjul fem arbeidsdager for de aller fleste arbeidstakere.

For barna, derimot, begynner nedtrappingen til jula med St. Lucia-feiringen 13. desember. Deretter går det ett i ett med avslutninger og kosedager. Og over nyttår begynner de med nok en fridag den 3. januar.

Her er skoleferien i Oslo: Ferie og fridager

Nå er det neppe noen få fridager før jul som ødelegger for norske skolebarns prestasjoner. Men det kommer på toppen av en sommer hvor skolene opererte med ni ukers ferie. I det minste skaper det praktiske problemer i de fleste moderne familier.

Skoleferiene er tilpasset en virkelighet hvor mor er hjemme, ikke dagens virkelighet hvor to yrkesaktive foreldre har flere barn. Det beste eksempelet er høstferien, eller potetferien, som den opprinnelig het. Hensikten var å gi barn på landet fri for å hjelpe til hjemme med potethøsten. I dag er det en ferie som passer dårlig for svært mange foreldre. Til overmål presser selvsagt felles ferie opp prisene på feriereiser for dem som har mulighet til å ta fri.

For en moderne familie med aktive barn, er skoleåret et evig jag med lange skoledager, lekser, fotball, ballett, håndball, speideren - ofte med transport hit og dit, og selvsagt på helt ulike steder i byen, på forskjellige tidspunkt for flere barn.

Så kommer ferien med fri fra de samme aktivitetene og nedtrapping på skolen. Da er problemet plutselig motsatt. Det blir lett mange uvirksomme dager.

Skoleferiene er tilpasset en virkelighet hvor mor er hjemme, ikke dagens virkelighet hvor to yrkesaktive foreldre har flere barn.

Trolig trengs en reform av skolens feriedager. I mange andre land har man tre semestre. I Oslo har man begynt med den svært populære sommerskolen, som viser at det er behov for mer skole og mindre ferie.

Leksehjelp og Aktivitetsskole er gode tiltak for å sikre at barna en lang, og ikke alt for slitsom, skoledag med godt pedagogisk utbytte. Vel å merke for de barna som er på Aktivitetsskolen.

Men hovedproblemet er at barna og foreldrene får stadig mer forskjellig arbeidsår. Mens yrkeslivet før hadde utbredt fellesferie, blir det nå mer og mer vanlig å la arbeidstakerne velge ferietiden selv - og mange tar også ut ovale week end-er og drar på storbyferie. For å få dette til å gå ihop med barnas skoledager, blir "løsningen" å be om ekstra skolefri - på toppen av de lange feriene.

Og nå er det altså utfordringen med å finne løsninger slik at barna er i aktiviet, mens foreldrene går i skytteltrafikk mellom skoleavslutninger og juleforberedelser.

Godt det snart er jul!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar