hits

Trygd farligere enn Koranen

Selvmordsbomberen i Stockholm kunne dratt med seg hundre uskyldige i døden. Foto: Magnus Hjalmason Niedeman, Scanpix.

Islamistene bruker frykt som våpen når de utførerer terroraksjoner i Vesten. Svaret er ikke panikk.

Mange forsøker å nøre opp i muslimhets etter at 28-åringen Taimour Abdulwahab sprengte seg til døde midt i Stockholm sentrum på lørdag.

Religiøs fanatasme fikk Taimour Abdulwahab til å dra fra Luton til Stockholm for å bombe uskyldige til døde. Foto: Afp.

Bare flaks gjorde at den ekstreme islamisten ikke dro med seg flere hundre i døden i den travle førjulshandelen.

Slik aksjoner er selvsagt skremmende, men det er også frykt de er ment å fremskaffe.

Det viktigste tiltaket for å dempe radikal islamisme er integrering. Det betyr ikke åpne grenser, men tiltak for å sørge for at de som er her gjennomfører skolegang og kommer inn i yrkeslivet.

Dette synet deles også av den amerikanske ambassaden, som neppe kan mistenkes for å være rødgrønne i sin sikkerhetspolitikk:

- Unge norskpakistanere som står utenfor arbeidslivet, pekes ut som en risikogruppe. Radikalisering og ekstremisme kan føre til terrorvirksomhet også i Norge, går det frem av et notat til utenriksminister Condoleezza Rice, CIA og FBI i november 2007, ifølge Aftenposten.

Norge har gode trygdeordninger som finansierer et liv «utenfor» samfunnet ellers, og som medvirker til at små barn ikke går i barnehage eller integreres. Samtidig er arbeidslivet i praksis rasistisk ved at mange vel utdannede barn av innvandrere ikke får jobb til tross for gode kvalifikasjoner. Slik skaper avstand og sinne til samfunnet ellers. Også her er ledighet roten til alt vondt.

Det er skremmende at vi har en reell risiko for terror også på norsk jord. Men trusselen kommer fra en liten gruppe ekstreme islamister, og ikke fra muslimer flest. Vi bekjemper ikke fanatikerne ved å oppfatte fredelige mennesker som fiender.

Erfaringene spesielt fra Storbritannia er at ytterliggående religiøse idéer og et liv utenfor samfunnet ellers er en livsfarlig cocktail. Vi har tendenser i Norge også, men det er heldigvis langt igjen og mange tiltak som kan settes inn før vi er der.

For eksempel:

  • Alle barn bør i barnehage, spesielt barn av fremmedkulturelle
  • Vi må gjøre noe med skolene slik at ingen har 80-90 prosent av innvandrerbakgrunn
  • Arbeidslivet må bekjempe rasisme, og være fargeblinde i ansettelsesprosesser
  • Det må lønne seg å jobbe - trygdejuks må bekjempes hardere.

Jeg tror alle disse tiltakene er mye viktigere enn å bekymre seg over hijab i grunnskolen eller å frykte moskeer. NAV og ekstrem lesing av Koranen kan være en farlig miks.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar