hits

Rømmer fra Oslo bispedømme

Vålerenga-prest Einar Gelius har et godt forhold til sin egen menighet. Foto: Scanpix.

Oslo har en biskop som misliker homofile prester og som vil sparke dem som skriver om sex i Bibelen. Det er et større problem enn en frisinnet prest i Vålerenga Kirke.

Biskop Ole Christian Kvarme gikk fra Borg til Oslo i 2005.

Siden Ole Christian Kvarme tok over som biskop i Oslo har antallet medlemmer i menigheten falt med 25.000.

Året han tok over var 516.000 mennesker innom en gudstjeneste i Oslo, siden har tallet falt hvert eneste år til 463.000 i 2009. I Borg bispedømme, der Kvarme kom fra, har fallet vært mye mindre etter at Ole Christian Kvarme dro til hovedstaden i 2005.

Kan det ha sammenheng med at Oslo-biskopen er kjent som en konservativ teolog og motstander av homofile prester, og på den måten er lite samlende for en folkekirke?

Les også bloggen: La oss mobbe Einar Gelius

Biskop Ole Christian Kvarme var den ene av to som stemte imot da Oslo Bispedømmeråd i 2005 med fem mot to stemmer ansatte homofile Nils Jøran Riedl som studentprest ved Universitetet i Oslo.

Kvarme forsøkte å stanse partnerskapsinngåelsen mellom Gard Realf Nielsen (t.h.) og Lasse Sandaker i Kampen kirke i 2008. Foto: Morten Holm, Scanpix.

Senere forsøkte Kvarme å stanse partnerskapsinngåelsen mellom Gard Realf Nielsen og Lasse Sandaker i  Kampen kirke i 2008.

Utviklingen i Oslo er klart dårligere enn i resten av landet. Bispedømmet har vært på topp i utmeldelser hvert eneste år etter at Ole Christian Kvarme overtok. Bjørgvin, som i 2005 var jevnstort med Oslo, har hatt stabil medlemsmengde og langt færre utmeldelser. Nøyaktig det samme er tilfelle for Borg.

Sett utenfra skulle dette tilsi at Oslo bispedømme har langt større problemer enn en prest som faktisk klarer å fylle kirken, som har støtte fra sitt eget menighetsråd, og som har solid fotfeste i bymiljøet på Vålerenga.

Den store synden til Einar Gelius er at han har skrevet en bok og tolket hva Bibelen sier om sex.

Nå skal han ut: - Kirken vil fjerne Gelius

- Jeg kan si at jeg er i samtale med Einar Gelius, men innholdet i disse samtalene er mellom sognepresten og meg. Utover det har jeg ingen kommentar til saken, sier Oslo-biskop Ole Christian Kvarme til Nettavisen.

Brevet om avskjed fra stillingen. Kilde: NRK

Oslo-biskopen skrev i går brev til Gelius med varsel om avskjedssak etter et møte mellom ham og Vålerenga-presten 12. november. Biskopen har konkludert med at han vil fremme sak for bispedømmerådet for å be dem vedta å avskjedige Gelius fra stillingen. Gelius er permittert med lønn frem til møtet 29. november 2010.

Brevet er sitert på NRKs nettsider, men hele brevet er ikke offentliggjort. I NRKs utdrag heter det at biskopen trekker frem tidligere klager på Gelius og angivelige samarbeidsproblemer i menigheten tilbake til 1999.

Meninghetsrådet i Vålerenga støtter presten sin: - Menighetsrådet vil ikke ta stilling til boken, men vi uttrykker full tillit til Einar Gelius som sokneprest i Vålerenga, sier leder for menighetsrådet, Ola Brattegard, til VG Nett.

 Og der står saken når Oslo bispedømmeråd skal ta stilling til den. De har tidligere vist seg mer liberale og nytenkende enn biskopen, så utfallet er ikke gitt. På den ene siden står en biskop som har opplevd at medlemmene vender ham ryggen, på den andre siden en kjær og populær sogneprest i sin menighet.

Men det prinsippielle spørsmålet handler om ytringsfrihet og åpenhet i det som skal være en folkekirke. Og der må det være et større problem at menigheten rømmer enn at en prest tenker høyt og fritt.

Gelius har vært kontroversiell og oppfinnsom, men den røde tråden er et forsøk på å gjøre Vålerenga Kirke til et samlingspunkt i bydelen og kirkens budskap relevant for innbyggerne. Han har lykkes så langt at nettopp kjærligheten til «kjerka» er kjernen i sangen 10.000 medlemmer i Klanen synger foran hver hjemmekamp:

Og mange som stod der i parken - var døpt i kjerka en gang

og hadde spasert over gulvet - mens bryllupsklokka klang.

Flammene dansa i kvelden - lyste mot åsen bak

da Vålerenga kjerke - fikk himmel`n sjøl til tak.

Men det prinsippielle spørsmålet handler om ytringsfrihet og åpenhet i det som skal være en folkekirke. Og der må det være et større problem at menigheten rømmer enn at en prest tenker høyt og fritt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar