hits

Grove påstander ryster Frp

2. nestleder Per Arne Olsen ber om å bli fritatt fra sine verv etter at politiet åpner etterforskning om påstander om korrupsjon. Foto Stian Lysberg Solum, Scanpix.

Fremskrittspartiets 2. nestleder ber om å bli fritatt fra verv etter grove insinuasjoner om økonomisk snusk og korrupsjon.

 Det er en langvarig lokal konflikt som nå er dramatisert av at Vestfold politidistrikt åpner etterforskning mot 2. nestleder i Frp, Per Arne Olsen.

Olsen trakk seg i går fra vervet i partiet, og i dag melder Tønsberg Blad at også Fremskrittspartiets varaordfører i Tønsberg, Bent Moldvær, tar permisjon mens etterforskningen pågår.

Kjernen i anklagene er at Olsen og Moldvær kjøpte ettertraktede leiligheter fra den lokale utbyggeren Jarlsø Eiendom AS, og i Olsens tilfelle går også anklagene på at han fikk en garasjeplass verdt 220.000 kroner «på kjøpet».

Du kan se bilder, prospekt og video her: Jarlsø - den nye boligøya

- På bakgrunn av alvorlige hentydninger om mulig korrupsjon som er fremkommet i enkelte mdier, har vi funnet grunn til å opprette sak og se nærmere på om det foreligger lovbrudd,  sier politiinspektør Jan Stapnes, som leder seksjon for økonomisk kriminalitet i Vestfold politidistrikt til Tønsbergs Blad.

Olsen fastholder sin uskyld, og hevder at han kjøpte den omtalte leiligheten på normalt vis, og at han forhandlet seg frem til å få en garasjeplass fordi hans leilighet ikke hadde en sportsbod. Olsen betalte drøyt fem millioner kroner for leiligheten og en båtplass, og hevder at det var markedspris da han kjøpte den.

Ifølge Jarlsø Eiendom ble 53 av 116 leiligheter ble tildelt etter loddtrekning i 2006, men utbygger holdt igjen noen av leiligheten.

- Etter dette møte har det ikke vært foretatt noen ny trekning, men de resterende leilgiheten har vært omsatt på ordinær måte, etter hvert som interessenter har meldt seg, skriver Jarlsø Eiendom i en redegjørelse.

 Det var en av disse leilighetene Olsen kjøpte halvannet år senere direkte fra utbygger.

Det sentrale politiet må etterforske er om Frp-politikeren har fått «en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag» (Straffelovens paragraf 276 om korrupsjon).

Man kan altså dømmes for korrupsjon hvis man har fått økonomiske fordeler, selv uten å ha gitt direkte politiske tjenester som gjenytelser. Dersom man har latt seg påvirke til å gi politiske tjenester, kan man dømmes for såkalt påvirkningshandel. Begge lovbruddene har tre års strafferamme.

Strafferammen for grov korrupsjon er inntil 10 års fengsel.

Det er lov å være lur, selv om man kan være så lur at man lurer seg selv.

Ifølge Olsen har han ikke gjort noe galt - verken i kjøpet av leiligheten, eller i forhold til utbyggeren.

Du kan lese Olsens egne ord her: Redegjørelse knyttet til mitt boligkjøp på Jarlsø

Foreløpig har ingen lagt på bordet klare bevis for at Olsen har gjort gjenytelser, og ord står mot ord når det gjelder spørsmålet om de to Frp-toppene har fått kjøpte til under markedspris.

Tønsberg Blads artikler har gått på at Frp-politikerne har fått fordeler av utbyggeren: Folk flest trakk lodd, Frp-toppene kjøpte av utbygger.

Nå er det ikke forbudt for politikere å kjøpe leiligheter fra utbyggere. Det er heller ikke forbudt å forhandle seg frem til prisavslag eller andre ytelser.  Det er lov å være lur, selv om man kan være så lur at man lurer seg selv.

Men hvis det kan påvises at Frp-toppene har tatt imot økonomiske fordeler og/eller gitt gjenytelser, så er de ferdige i politikken.

Derfor er påstandene så grove at det er bra at politiet nå etterforsker dem. For Tønsberg og Fremskrittspartiet er det vesentlig at politiet kommer til bunns i påstandene, slik at man entydig kan slå fast om dette er korrupsjon eller om det er storm i et vannglass.

Inntil saken er avklart er det bra at de to Frp-toppene har bedt om å bli fritatt for sine verv.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar