hits

Stortingets ferie allerede over

Nå kan olje-og energiminister Terje Riis Johansen glede seg til at stortingssalen fylles igjen. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix.

Da er sommerferien slutt også for våre 169 folkevalgte etter 103 dagers fravær.

Fredag 1. oktober kommer Stortinget sammen for første gang siden stortingsrepresentantene tok ferie 18. juni.

Men reiseaktiviteten er ikke helt over. I disse dager kommer enkelte komitéer hjem fra reiser til Australia, New Zealand, Japan og Brasil - for å ta noen av reisemålene.

Les saken her: Verden rundt på 32 dager

Selv etter 103 dagers ferie kommer trolig mange hjem utslitte fra anstrengende komitéreiser. Og nå står en beinhard, intens høstsesjon for døren.

Med mange fraværsdager og reiser, må stadig flere og lengre møter presses inn i en stadig trangere møtekalender. For samtidig som politikerne har 15 ukers opphold på sommerne, blir møtene totalt sett både flere og lengre.  Stortingets arbeidsform er overmoden for en reform.

Med en flertallsregjering blir færre og færre saker avgjort i Stortinget. Likevel stiger kostnadene år for år, og i 2010 vil det koste rundt 700 millioner kroner å drive nasjonalforsamlingen.

I tillegg til at det jevnt og trutt blir flere stortingsrepresentanter, så stiger antallet rådgivere og personer i administrasjonen.

Nå skulle man kanskje trodd at en stortingsrepresentant klarte seg selv, men slik er det ikke. Hvert parti får 2,1 millioner kroner i året i gruppetilskudd. I tillegg får hver representant 0,7 millioner kroner til for å lønne politiske rådgivere og sekretærer. Til overmål får partigruppene i opposisjonen 2,0 millioner kroner per parti.

Min kritikk går på at Stortinget har pålagt seg selv en håpløs arbeidsform.

Godtkjørelsen og reisetilskuddet til de folkevalgte kommer i tillegg.

Her kan du se ordningene: Norges lengste ferie

I praksis betyr det at det koster nesten seks millioner kroner å holde en stortingssepresentant fra et lite opposisjonsparti i sving!

Før sommeren skrev jeg en blogg om dette med ingressen «De har lenger ferie enn lærerne og tjener 700.000 kroner i året».

Dette skapte reaksjoner fra lærerne, som ikke vil ha på seg at de har så lang ferie. Dem om det.

Men poenget mitt er ikke å beskylde stortingspolitikerne for å være late. De fleste er nok både idealistiske og arbeidsomme.

Min kritikk går på at Stortinget har pålagt seg selv en håpløs arbeidsform.

Det spesielle med Stortinget er at det er befolket av mennesker fra hele Norge, men politikerne er ikke de eneste i Norge som bor et sted og som arbeider et annet. Spør eksempelvis alle som ble med på Statoils flyttelass eller de som arbeider i de statlige direktoratene som ble flyttet ut fra Oslo.

Ingen av dem har 15 ukers sommerfravær.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar