hits

Kraftsaken er styggere

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen må behandle saker om to kraftselskaper som ga Senterpartiet 700.000 kroner. Foto: Thorbjørn Tandbeg

Gavene til statsrådene er en ting, men 700.000 kroner i partistøtte fra offentlige selskaper til Senterpartiet er grisete.

Gavene på flere titalls tusen kroner til Sp-statsrådene Magnhild Meltvedt Kleppa og Liv Signe Navarsete er kritikkverdige, og det har også statsrådene erkjent ved å beklage at de ikke tidligere la alle kort på bordet og ved å gi tilbake gavene.

Hvor alvorlige følger dette får for statsrådene personlig er nå opp til velgerne og statsminister Jens Stoltenberg.

Det spørsmålet handler om tillit.

Men avsløringen av gaver på 700.000 kroner fra de offentlige selskapene Eidiva og Troms Kraft til Senterpartiet handler om noe langt mer alvorlig enn enkeltpersoners tillit - den saken handler om misbruk av offentlige midler, om kameraderi og i verste fall påvirkning av beslutningsprosesser.

Dessverre har debatten om kraftpengene druknet litt i diskusjonen om gullarmbånd, og det hjalp nok også at Senterpartiet umiddelbart bestemte seg for å gi tilbake pengene.

Saken blir ikke bedre av at Senterpartiets tidligere olje- og energiminister,  Odd Roger Enoksen, er styreformann i Troms Kraft

Men saken bør få etterspill, for det er hårreisende at ledelsen for to kraftselskaper bruker skattebetalernes penger til å støtte et enkelt parti. Spesielt ille er det forbi både Eidsiva og Troms Kraft har konsesjonssaker inne som skal avgjøres av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fra Senterpartiet.

Saken blir ikke bedre av at Senterpartiets tidligere olje- og energiminister, Odd Roger Enoksen, er styreformann i Troms Kraft.

Dessuten er gavene ulovlig, og de burde Senterpartiet vite. Og det er ingen fullgod løsning at Senterpartiet nøyer seg med å sende pengene tilbake etter at gavene har blitt offentlig kjent.

Nettstedet Partifinansiering.no forteller i detalj om gaver fra enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter til politiske partier.

Hensikten med å ha offentlighet om dette, er å forhindre at økonomiske interesser kan "kjøpe" seg innflytelse gjennom pengestøtte til partiene. Mest omdiskutert har fagbevegelsens støtte til de rødgrønne partiene vært, men også enkelte rike investorers støtte til Høyre er debattert ut fra en mistanke om at man ønsker å kjøpe seg lavere formueskatt.

Her kan du se pengegavene til alle de store partiene: Partifinansiering

Disse diskusjonene er viktige, men det er horribelt når selskaper eid av det offentlige støtte ett enkelt parti.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar